Şöbiyet Sütlü Mü?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Şöbiyet, Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biridir ve baklavaya benzeyen yapısıyla dikkat çeker. Ancak onu baklavadan ayıran en temel özellik, iç dolgusunda sütlü bir karışım bulunmasıdır. Peki; şöbiyet sütlü tatlı mıdır?

İnce açılmış baklavalık yufka ile hazırlanan şöbiyet sütlü tatlıdır. Üzerinde tereyağı dökülerek fırında pişirilir. Püf noktası ise; tatlının sıcak ancak şerbetinin soğuk olmasıdır. Böylece kıvamı daha ideal olur. 

İç Dolgu: Sütlü İrmikli Kaymak

Geleneksel şöbiyet tariflerinde iç dolgu genellikle:

  1. Süt
  2. İrmik
  3. Vanilya (isteğe bağlı)


Bu malzemeler orta ateşte pişirilerek koyu kıvamlı, muhallebi benzeri bir karışım elde edilir. Bu karışım, soğumaya bırakıldıktan sonra yufkaların arasına konur. Bazı yöresel tariflerde veya lüks pastanelerde bu karışıma ek olarak gerçek kaymak da kullanılır. Ancak süt ve irmikle yapılan dolgu da yaygın ve oldukça lezzetlidir. Sonuç olarak; şöbiyet sütlü bir tatlıdır. İçeriğinde doğrudan süt bulunduğu için sütlü tatlı kategorisine girer. Ancak unlu ve şerbetli yapısı nedeniyle aynı zamanda şerbetli tatlılar grubunda da yer alır.

Şöbiyetin Diğer Özellikleri

  1. İnce açılmış baklavalık yufka ile hazırlanır.
  2. İçine sütlü irmik dolgusu ve Antep fıstığı konur.
  3. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek fırında pişirilir.
  4. Fırından çıktıktan sonra soğuk şerbet ile buluşturulur.

Püf Noktası:

Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Böylece tatlı şerbeti daha iyi çeker ve kıvamı ideal olur.

Şunlara da göz atın:

  1. Şöbiyet Tatlısı Hangi Yörenin?
  2. Şöbiyet Kaç Kattır?
  3. Şöbiyet Kaç Dakikada Pişer?
  4. Şöbiyet Dolaba Konur Mu?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak