İnce açılmış baklavalık yufka ile hazırlanan şöbiyet sütlü tatlıdır. Üzerinde tereyağı dökülerek fırında pişirilir. Püf noktası ise; tatlının sıcak ancak şerbetinin soğuk olmasıdır. Böylece kıvamı daha ideal olur.
Geleneksel şöbiyet tariflerinde iç dolgu genellikle:
Bu malzemeler orta ateşte pişirilerek koyu kıvamlı, muhallebi benzeri bir karışım elde edilir. Bu karışım, soğumaya bırakıldıktan sonra yufkaların arasına konur. Bazı yöresel tariflerde veya lüks pastanelerde bu karışıma ek olarak gerçek kaymak da kullanılır. Ancak süt ve irmikle yapılan dolgu da yaygın ve oldukça lezzetlidir. Sonuç olarak; şöbiyet sütlü bir tatlıdır. İçeriğinde doğrudan süt bulunduğu için sütlü tatlı kategorisine girer. Ancak unlu ve şerbetli yapısı nedeniyle aynı zamanda şerbetli tatlılar grubunda da yer alır.
Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Böylece tatlı şerbeti daha iyi çeker ve kıvamı ideal olur.
Şunlara da göz atın: