Zeytinleri türüne göre acılığını almak için yeterince bekletin. Salamura suyunu hazırlarken soğuk su kullanmak zeytinin dokusunu korur. Kapların metal olmamasına ve hijyenik olmasına özen gösterin.
Salamura için en önemli adım doğru zeytini seçmektir. Orta boy, sert ve taze zeytinler tercih edin; çok olgun veya yumuşak olanlar salamurayı bozabilir. Zeytinin türüne göre acılığı alma süresi değişir; bazı türler 10 gün yeterliyken, bazıları 20–30 gün sürebilir.
Standart salamura oranı 1 litre suya 100–120 g tuz civarındadır. Tuz az olursa zeytin çürür, fazla olursa çok tuzlu olur. Tuzlu suyu hazırlarken soğuk su kullanmak zeytinin dokusunu korur.
Zeytinlerin acılığı, önce su veya suda bekletme yöntemiyle azaltılır. Genellikle zeytinler 7–15 gün boyunca suyun içinde bekletilir ve her gün suyu değiştirerek acılık azaltılır. Bu süreç zeytinin türüne ve olgunluk durumuna göre değişir.
Zeytinleri saklayacağınız kavanoz veya kapların temiz ve kuru olmasına dikkat edin. Metal kap kullanmayın; paslanma zeytinin tadını bozabilir. Hava almayacak şekilde kavanozları kapatın ve serin, gölge bir yerde saklayın.
Şunlara da göz atın:
Evde Zeytinyağlı Biber Yapmak İçin 3 İpucu
Evde Kışlık Siyah Zeytin Yapmak İçin 4 İpucu