Poğaçanın Pofuduk Olması İçin Ne Yapmalı?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Pofuduk poğaçaların sırrı ne sadece tarifte ne de malzemede. Asıl farkı küçük ama doğru hamleler yaratıyor. Peki; poğaçanın pofuduk olması için ne yapmalı? İşte cevabı.
Poğaçanın Pofuduk Olması İçin Ne Yapmalı?

Sabah kahvaltısında ya da çay saatinde sıcacık, yumuşacık, puf puf kabarmış poğaçaların yerini ne tutabilir? Ancak ne yazık ki her zaman istediğimiz gibi kabaran, pamuk gibi yumuşak poğaçalar yapamıyoruz. Oysa bu lezzetli hamur işinin sırrı, birkaç püf noktasını bilmekten geçiyor. Peki; poğaçanın pofuduk olması için ne yapmalı?

poğaça

Ilık Sıvılar Kullanın

Hamur yoğururken kullanacağın süt veya su mutlaka ılık olmalı. Çok sıcak olursa mayayı öldürür, soğuk olursa mayalanma yavaş olur. Yaklaşık 36–38°C ideal.

Taze ve Aktif Maya

Kuru maya, yaş maya ya da instant maya kullanabilirsiniz, ama mutlaka taze ve aktif olduğuna dikkat edin. Mayanın son kullanma tarihine bakın ve aktive etmek için biraz şekerle birlikte ılık suda bekletebilirsiniz (kuru veya yaş maya için).

İyi Yoğurun, Güzel Dinlendirin

Hamuru iyice yoğurarak glutenin oluşmasını sağlayın. Bu, hamurun daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Yoğurduktan sonra hamuru mutlaka üzeri kapalı bir şekilde ılık ortamda 1 saat kadar mayalandırın.

İkinci Mayalama Yapın

Şekil verdikten sonra, poğaçaları fırına atmadan önce 15–20 dakika kadar tepside dinlendir. Bu ikinci mayalanma, poğaçaların fırında daha çok kabarmasını sağlar.

Fırını Önceden Isıtın ve Doğru Isıda Pişirin

Fırın mutlaka önceden ısıtılmış olmalı (genellikle 180–190°C). Soğuk fırına giren poğaçalar iyi kabarmaz. Pişirme sırasında fırının kapağını sık sık açmayın, kabarmasını engellersiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Poğaçanın Sert Olmaması İçin Ne Yapmalı?
  2. Poğaçanın Üstünün Parlak Olması İçin Ne Yapmalı?
  3. Poğaça En Güzel Hangi Ayarda Pişer?
  4. Mayalı Poğaça Neden Sert Olur?
  5. Mayalı Poğaça Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kurban Etinin Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?
Kurban Etinin Sert Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Kurban Etini Yumuşatmak İçin Ne Yapmalı?
Antrikot Terbiyesi Nasıl Olur?
Koyun Etinin En İyi ve En Değerli Yeri Neresidir?
Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?