Sabah kahvaltısında ya da çay saatinde sıcacık, yumuşacık, puf puf kabarmış poğaçaların yerini ne tutabilir? Ancak ne yazık ki her zaman istediğimiz gibi kabaran, pamuk gibi yumuşak poğaçalar yapamıyoruz. Oysa bu lezzetli hamur işinin sırrı, birkaç püf noktasını bilmekten geçiyor. Peki; poğaçanın pofuduk olması için ne yapmalı?
Hamur yoğururken kullanacağın süt veya su mutlaka ılık olmalı. Çok sıcak olursa mayayı öldürür, soğuk olursa mayalanma yavaş olur. Yaklaşık 36–38°C ideal.
Kuru maya, yaş maya ya da instant maya kullanabilirsiniz, ama mutlaka taze ve aktif olduğuna dikkat edin. Mayanın son kullanma tarihine bakın ve aktive etmek için biraz şekerle birlikte ılık suda bekletebilirsiniz (kuru veya yaş maya için).
Hamuru iyice yoğurarak glutenin oluşmasını sağlayın. Bu, hamurun daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Yoğurduktan sonra hamuru mutlaka üzeri kapalı bir şekilde ılık ortamda 1 saat kadar mayalandırın.
Şekil verdikten sonra, poğaçaları fırına atmadan önce 15–20 dakika kadar tepside dinlendir. Bu ikinci mayalanma, poğaçaların fırında daha çok kabarmasını sağlar.
Fırın mutlaka önceden ısıtılmış olmalı (genellikle 180–190°C). Soğuk fırına giren poğaçalar iyi kabarmaz. Pişirme sırasında fırının kapağını sık sık açmayın, kabarmasını engellersiniz.
Şunlara da göz atın: