Patatesle Yapılabilecek 6 Basit Meze
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Patates, mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak pratikliği ve çok yönlülüğüyle sofraların yıldızı olmaya devam ediyor. Haşlama, fırınlama ya da kızartma gibi farklı pişirme yöntemleriyle sayısız tarife ilham veren bu besleyici sebze, meze dünyasında da yaratıcı tariflerin başrolünü üstleniyor. İşte patatesle yapılabilecek 6 basit meze tarifi…
Patatesle Yapılabilecek 6 Basit Meze

Mutfaklarda en çok kullanılan sebzelerden biri olan patates, ekonomik oluşu, doyuruculuğu ve farklı tariflere kolayca adapte olmasıyla hemen her evin demirbaşıdır. Özellikle meze hazırlıklarında patatesin sağladığı çeşitlilik, klasik sunumların dışına çıkarak daha yaratıcı tabaklar hazırlamanıza olanak tanır. Haşlanmış patates yoğurtla buluştuğunda serinletici bir yaz mezesi olurken, fırınlanmış haliyle baharatlarla lezzet şöleni sunar. Ezilmiş ya da rendelenmiş şekilde hazırlanan tariflerle de sofralara bambaşka bir dokunuş kazandırır. İşte patatesle yapılabilecek 6 basit meze tarifi…

  1. Patates Tarator

Patates Tarator

Malzemeler

  1. 4 büyük boy patates
  2. 1 su bardağı yoğurt
  3. 2 yemek kaşığı mayonez
  4. 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  7. Yarım çay kaşığı pul biber
  8. 1 yemek kaşığı doğranmış dereotu

Yapılışı:
Patatesleri küp doğrayıp haşlayın ve soğumaya bırakın. Yoğurt, mayonez, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve pul biberi karıştırın. Soğuyan patatesleri bu sosla harmanlayın. Servis tabağına alın, üzerine dereotu serpin. Soğuk servis yapın.

  1. Tzatziki Soslu Patates

Malzemeler

  1. 4 orta boy patates
  2. 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
  3. 1 su bardağı süzme yoğurt
  4. Yarım salatalık (rendelenmiş, suyu sıkılmış)
  5. 1 diş sarımsak
  6. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  7. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. Tuz, karabiber

Üzeri İçin: 

  1. Dereotu veya taze nane

Yapılışı:
Patatesleri elma dilim doğrayıp kızartın. Süzme yoğurda salatalık, ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Patatesleri servis tabağına alıp üzerine sosu gezdirin. Dereotu veya nane ile süsleyin.

  1. Labneli Patates Salatası

Malzemeler

  1. 4-5 haşlanmış patates (küp doğranmış)
  2. 150-200 g labne peyniri
  3. 1 küçük kırmızı soğan
  4. 1-2 dal taze soğan
  5. 1 çay bardağı mayonez
  6. Yarım limon suyu
  7. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. Tuz, karabiber
  9. 1 çay kaşığı kuru nane veya dereotu
  10. Taze maydanoz

Yapılışı:
Ilık patatesleri labne, mayonez, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırın. Doğranmış soğanları ve baharatları ekleyin, harmanlayın. Servis tabağına alın, maydanozla süsleyip servis edin.

  1. Soğanlı Patates

Malzemeler

  1. 2-3 adet büyük boy patates
  2. 3 büyük soğan
  3. 2+1 yemek kaşığı tereyağı veya sade yağ
  4. Maydanoz (yarım demet)
  5. Tuz, karabiber

Yapılışı:
Patatesleri yarı kıvamda haşlayın. Soğanları incecik doğrayıp yağda karamelize edin. Ayrı bir tavada haşlanmış ve küp küp doğranmış patatesleri kızdırdığınız tereyağında kızartın. Dışları çıtırdadığında yağı ile birlikte soğanlara patatesleri ekleyin. Tuz, karabiber ilavesi ile biraz daha çevirip ince kıyım maydanoz ile karıştırıp servis edin.

  1. Patatesli Kereviz Salatası

Malzemeler

  1. 2 orta boy patates
  2. 1 küçük kereviz
  3. 1 havuç
  4. Yarım su bardağı mısır
  5. Yarım su bardağı yoğurt
  6. 1 yemek kaşığı mayonez
  7. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  8. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  9. Tuz, karabiber
  10. Maydanoz (süslemek için)

Yapılışı:
Patates, havuç ve kerevizi doğrayıp ayrı ayrı haşlayın. Soğuyan sebzeleri yoğurt, mayonez, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırın. Mısırı ve baharatları ekleyin, harmanlayın. Servis tabağına alıp üzerini maydanozla süsleyin.

  1. Rus Salatası

Malzemeler

  1. 3 orta boy patates
  2. 2 havuç
  3. 1 su bardağı bezelye
  4. 6-7 adet kornişon turşu
  5. 5 yemek kaşığı mayonez
  6. 5 yemek kaşığı yoğurt
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Patates ve havuçları küp doğrayın, bezelyeyle birlikte ayrı ayrı haşlayıp soğutun. Sebzeleri geniş bir kaseye alın, doğranmış kornişon turşuları ekleyin. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi karıştırın. Sosu sebzelere ekleyip güzelce harmanlayın. Soğuk servis edin.

Şunlara da göz atın:

  1. Asla Hayır Diyemeyeceğiniz 15 Yaz Mezesi
  2. Yoğurtlu Mezeler Nelerdir?
  3. Soğuk Meze Çeşitleri Nelerdir?
  4. Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
  5. Pancarlı Meze Tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Masterchef Merve Gezgin Kimdir, Kaç Yaşında, Nereli?
1 Ağustos Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren 19. Yarışmacı Belli Oldu!
Zeytinleri Küften Koruyan O İlginç Hile
Sarımsaklı Ekmek Yaparken Yapılmaması Gereken 6 Hata
Pirinçli Semizotu Yapmanın Püf Noktaları
Kabaklı Lazanya Yapmanın İpuçları