Orijinal Piyaz Nasıl Yapılır?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Orijinal piyaz, aslında Antalya usulüdür ve klasik kuru fasulye salatasından ayrılır. Çünkü içinde tahinli, limonlu, sarımsaklı özel bir sos vardır. Peki; orijinal piyaz nasıl yapılır? İşte malzemeleri, sosu, tarifi ve yapılışı!

Orijinal piyaz, Antalya’ya özgüdür ve tahinli-sarımsaklı özel bir sosla hazırlanır. Haşlanmış fasulye, soğan, domates ve maydanozla karıştırılır; üzerine bu sos dökülür. En sonunda dilimlenmiş haşlanmış yumurta eklenerek köftenin yanında ana yemek gibi servis edilir.

Malzemeler

  1. 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (tercihen dermason)
  2. 1 adet kırmızı soğan (ince doğranmış)
  3. 1 adet domates (doğranmış)
  4. 1 adet haşlanmış yumurta (üzeri için)
  5. Maydanoz

Sosu için:

  1. 3 yemek kaşığı tahin
  2. 2 yemek kaşığı limon suyu
  3. 2 yemek kaşığı sirke
  4. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. 1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı

  1. Tahin, limon suyu, sirke, sarımsak, tuz, kimyon ve zeytinyağını karıştırıp kremsi bir sos hazırlayın.
  2. Haşlanmış fasulyeyi geniş bir kaba alın, üzerine ince doğranmış soğan, domates ve maydanoz ekleyin.
  3. Sosu fasulyelerin üzerine döküp karıştırın.
  4. Üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurta ekleyip servis edin.
  5. Antalya’da orijinal piyaz, çoğu zaman köfteyle birlikte ana yemek gibi servis edilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Maş Piyazı Yapmanın Püf Noktaları
  2. 5 Farklı Piyaz Önerisi
  3. Damak Çatlatan Piyaz Yapmanın 8 Altın Kuralı
  4. Fasulye Diblesi Yapmanın Püf Noktaları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak