Mürdüm eriği reçeli hem tatlı-ekşi lezzeti hem de zengin rengiyle sevilen bir reçel türüdür. Kıvamı tutturmak, meyvenin dağılmamasını sağlamak ve güzel bir parlaklık elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Kahvaltı sofralarında yer verilen bu reçel, mürdüm eriği, toz şeker ve limon suyu ile kolayca hazırlanabilir. Cam kavanozlarda uzun süre tazeliğini korur. İşte, mürdüm eriği reçelinin püf noktaları:
Mürdüm eriği reçeli yapmak için, olgun ama sert erikler kullanılması gerekir. Yumuşak erikler pişirme esnasında dağılır. Küçük çekirdekli, koyu mor renkte olan mürdüm erikleri reçel yapımı için idealdir.
Reçel için genellikle erikler ortadan ikiye kesilir ve çekirdeği çıkarılır. Daha pürüzsüz bir reçel istenirse doğranabilir ama dağılmayı artırır.
Doğranmış erikleri şekere yatırın, üzerini kapatıp bir gece buzdolabında bekletin. Bu işlem, eriklerin suyunu salmasını sağlar, reçelin daha doğal kıvam almasına yardımcı olur. Kıvam verme ve şekerlenmeyi önlemek için pişirme süresinin son 5-10 dakikasında limon tuzu (1 çay kaşığı) veya 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz. Limon suyu reçelin daha parlak durmasına da yardımcı olur.
Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka bir kaşıkla alın. Bu, hem berraklık hem de uzun süre dayanıklılık sağlar. Reçelin olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli soğuk tabağa damlatın. Akışkan değilse, kıvam almışsa olmuş demektir. Aksi halde birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz.
Reçeli uzun süre yüksek ateşte pişirmek rengin kararmasına neden olur. Orta ateşte ve sık karıştırarak pişirin. Reçel tamamen piştikten sonra, sıcak bir haldeyken cam kavanozlara paylaştırın. Kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Bu sayede reçel vakumlanır ve uzun süre saklanabilir. Reçel, oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;