Midye Dolma Nasıl Saklanır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Midye dolmada hijyen en önemli noktadır. Yanlış koşullarda saklanan midye zehirlenmeye yol açabilir. Gelin, midye saklama tekniklerine birlikte göz atalım.

Midye dolmayı doğru saklamak hem lezzet hem de gıda güvenliği için çok önemlidir. Çünkü midye, canlı bir deniz ürünü olduğu için yanlış saklandığı takdirde zehirlenmelere yol açabilir. Midye dolma, pişmiş, pişmemiş ve kısa-uzun süreli olmak üzere farklı koşullarda muhafaza edilebilir. 

Çiğ Midye Dolma Nasıl Saklanır?

Hazırlanmış ama pişirilmemiş midye dolma saklama yöntemi;

  1. Acil pişirin. İç pilavla doldurulmuş çiğ midyeler en kısa sürede (mümkünse aynı gün içinde) pişirilmeli.
  2. Mutlaka buzdolabında tutun ve oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın.
  3. Uzun süre saklamak veya dondurmak tavsiye edilmez; çiğ kabuklu midyelerin saklanması yanlış koşullarda ciddi sağlık riski taşır.

Pişmiş Midye Dolma Nasıl Saklanır?

  1. Hızlı soğut: Piştikten sonra oda sıcaklığında 30–60 dakika içinde (2 saatten fazla değil) oda ısısına geldikten sonra soğumaya bırakın.
  2. Sığ kap kullanın: Hızlı soğuması için geniş, sığ bir kap veya tepsiye tek kat halinde yerleştirin.
  3. Hava geçirmez kap veya streç: Soğuduktan sonra hava almayan kap veya iyi sarılmış streç film ile kapatın.
  4. Buzdolabına koyun: Hemen buzdolabına kaldırın. Buzdolabı sıcaklığı ≤ 4°C (≤ 40°F) olmalı.
  5. Saklama süresi: En ideal tüketim: 24 saat içinde. Güvenlik sınırı: en fazla 48 saat (2 gün). 48 saatten sonra zehirlenme riski artar ve lezzet bozulur.

Midye Dolma Nasıl Dondurulur?

  1. Genelde önerilmez çünkü midyenin dokusu ve iç pilavın tadı bozulur.
  2. Eğer donduracaksanız: Pişmiş midyeleri kabuklarından çıkarıp tek porsiyonluk, hava almayan kaplara/ovitlere koyun; -18°C veya daha soğuk dondurucuda en fazla 1 aya kadar saklayın.
  3. Çözündürme: Buzdolabında yavaşça çözündürün (oda sıcaklığında çözündürmeyin). Çözdükten sonra tekrar dondurmayın. Tekrar ısıtma işlemi yukarıdaki gibi içinin tamamen ısınmasını sağlayacak şekilde yapılmalı.


  1. Midye dolmanın püf noktaları
  2. Midye nasıl temizlenir?
  3. Midye pilaki püf noktaları
  4. Midyenin tazeliği nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak