Mardin Usulü Firkiye Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
"Firkiye" yemeği, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan, ancak günümüzde çok az bilinen geleneksel bir Osmanlı tatlı-et yemeğidir. Tatlı ve tuzlu lezzetlerin bir arada sunulduğu bu özel yemek, kuzu eti ve çağla ile yapılır. Gelin, Mardin usulü firkiye tarifini birlikte inceleyelim.
Mardin Usulü Firkiye Nasıl Yapılır?

Firkiye, Osmanlı saray mutfağının incelikli yemeklerinden biridir. Genellikle Ramazan sofralarında veya saray davetlerinde sunulan bu yemek, meyvelerle pişirilen kuzu eti ile yapılır. Et, badem, tarçın, karanfil, kuru üzüm ve bazen kayısı gibi malzemelerle birlikte pişirilir. Tatlı-ekşi aromasıyla özgün bir tada sahiptir. Günümüzde Mardin ve çevresinde tüketilen bu yemek, olgun çağlalar ile hazırlanır. 

Firkiye Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 500 gram kuşbaşı kuzu eti
  2. 1 yemek kaşığı tereyağı veya sade yağ
  3. 1 soğan (isteğe bağlı)
  4. 1 kg çağla (badem)
  5. 1 çay bardağı kuru üzüm
  6. 5–6 adet kuru kayısı (doğranmış)
  7. 1 çubuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın
  8. 3–4 adet karanfil
  9. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  10. 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  11. Tuz
  12. 2 su bardağı sıcak su

Yapılışı: Tencerede ilk olarak tereyağını eritin. Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu etini ekleyerek kavurun. Etler renk değiştirene kadar kavurun. İsteğe göre küçük doğranmış soğan da ilave edebilirsiniz. Etler suyunu salıp çektikten sonra üzerine ikiye böldüğünüz çağlaları, kuru üzümü, kuru kayısıyı, tarçını ve karanfilleri ekleyin. Birkaç dakika hepsini birlikte kavurduktan sonra sirke ve şekeri ilave edin. Ardından tuzu ekleyin. 2 su bardağı sıcak suyu ilave ederek yemeğinizi kısık ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pişirin. Ortalama 40-45 dakika pişirmek yeterlidir. Etler yumuşayınca yemeğinizi servis tabağına alabilirsiniz. Firkiye yemeğini tek başına veya pilav eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Masterchef Eylül Soysal Kimdir?
12 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İkinci İsim Belli Oldu!
Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi
Soğan Dolması Yapmanın Püf Noktaları
Çarşaf Böreği Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler