Firkiye, Osmanlı saray mutfağının incelikli yemeklerinden biridir. Genellikle Ramazan sofralarında veya saray davetlerinde sunulan bu yemek, meyvelerle pişirilen kuzu eti ile yapılır. Et, badem, tarçın, karanfil, kuru üzüm ve bazen kayısı gibi malzemelerle birlikte pişirilir. Tatlı-ekşi aromasıyla özgün bir tada sahiptir. Günümüzde Mardin ve çevresinde tüketilen bu yemek, olgun çağlalar ile hazırlanır.
Malzemeler;
Yapılışı: Tencerede ilk olarak tereyağını eritin. Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu etini ekleyerek kavurun. Etler renk değiştirene kadar kavurun. İsteğe göre küçük doğranmış soğan da ilave edebilirsiniz. Etler suyunu salıp çektikten sonra üzerine ikiye böldüğünüz çağlaları, kuru üzümü, kuru kayısıyı, tarçını ve karanfilleri ekleyin. Birkaç dakika hepsini birlikte kavurduktan sonra sirke ve şekeri ilave edin. Ardından tuzu ekleyin. 2 su bardağı sıcak suyu ilave ederek yemeğinizi kısık ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pişirin. Ortalama 40-45 dakika pişirmek yeterlidir. Etler yumuşayınca yemeğinizi servis tabağına alabilirsiniz. Firkiye yemeğini tek başına veya pilav eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.