Kurban Etinin Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Kurban etinin bozulmaması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Etin sağlıklı, hijyenik ve uzun süre dayanıklı kalması önem taşımaktadır. Peki; kurban etinin bozulmaması için ne yapmalı?

Kurban etinin bozulmaması için ne yapmalı? Kurban eti, kesimden sonra serin ve hava alan bir ortamda 5-6 saat dinlendirilmelidir. Sıcak et asla poşete konmamalı, dinlendikten sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Etin bozulmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, kıyma ve sakatatlar ise hemen tüketilmeli ya da dondurulmalıdır.

Kesimden Hemen Sonra Et Dinlendirilmelidir

İlk 5-6 saat çok önemlidir. Kesim sonrası etin hemen buzdolabına konması yanlıştır. Etin önce serin, gölgeli ve hava alan bir ortamda 5-6 saat kadar dinlenmesi gerekir. Bu süreçte etin iç ısısı düşer, sertliği azalır, ölüm katılığı (rigor mortis) geçer. Dinlenmeden hemen poşetlenen etlerde koku ve bozulma riski artar.

Sıcak Et Poşetlenmemeli

Et sıcaksa, özellikle naylon poşetlere konduğunda hava almaz ve bakteri üretir. Bu da çok hızlı bozulmasına neden olur. Eğer mutlaka poşetlenecekse delikli bez torbalar tercih edilmeli.

Parçalara Ayırma ve Soğutma

Et, dinlendikten sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabına ya da derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Buzdolabında 3-5 gün, derin dondurucuda 6-12 ay saklanabilir.

Buzdolabına Koyarken Dikkat

Etleri buzdolabına dizerken üst üste koymamalı, hava alacak şekilde yayılmalıdır. Saklama kapları veya streç film yerine, kilitli poşetler veya vakumlu poşetler kullanılabilir.

Kıyma ve Sakatatlar Daha Çabuk Bozulur

Kıyma yapılacaksa aynı gün tüketilmeli ya da hemen dondurulmalı. Sakatatlar da çok çabuk bozulduğu için temizlenip hemen soğutulmalı.

Dondurma ve Çözündürme Kuralları

Et, dondurulduktan sonra çözündüğünde tekrar dondurulmamalıdır. Çözündürme işlemi buzdolabında veya mikrodalga fırında yapılmalı, oda sıcaklığında bekletilmemelidir.

Şunlara da göz atın:

  1. Kurban Eti Neden İlk Gün Yenmez?
  2. Kurban Eti Kavurmadan Önce Yıkanır Mı?
  3. Kurban Eti Kesildiği Gibi Yenir Mi?
  4. Kurban Eti Neden Serttir?
  5. Kurban Eti Yıkanır Mı?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

5 Aralık Masterchef Türkiye İkinci Finalist Kim Oldu?
Elmalı Kurabiyeye Neden Nişasta Konur?
Tulumba Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?
Google Trends 2025’e Göre En Çok Aranan “Nasıl Yenir?” Konuları
Masterchef All Star Altın Kupa Kadrosu 2025
MICHELIN 2026’nın Yıldızları Kadınlar Oldu!