Kimyonun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kimyon Neye İyi Gelir?
Kimyonun faydaları ve zararları nelerdir, kimyon nasıl kullanılmalıdır? Uzman Diyetisyen Bilgen Tanyel anlattı..

Maydanozgiller familyasından olan kimyon kökeni Akdenizden Hindistana kadar uzanmaktadır. Mayıs – haziran aylarında çiçek açan kimyonun baharat olarak genellikle tohumları kullanılmaktadır. Peki, kimyonun faydaları nelerdir? Kimyon nasıl kullanılır? Kimyonun zararları nelerdir? Diyetisyen Bilgen Tanyel anlattı..

Kimyon Ne İçin Kullanılır?

  1. Keskin acımsı birazda sert bir tada sahip olan kimyon; yemeklerde, çorbalarda hatta salatalarda aroma verici baharat olarak kullanılmaktadır.
  2. Yiyeceklere lezzet katması dışında faydaları sebebiyle ilaç yapımında kullanılırken, kozmetik sektöründe ise renk açıcı olarak kullanılmaktadır.
  3. Tohumunun içeriğinde niasin (B3), folat, riboflavin, pridoksin, tiamin, A, E, C, K vitaminleri bakımından zengindir.
  4. Avrupa da kimyon mutlu bir evliliği ve sadakati sembolize etmektedir bu sebepten özellikle Almanya da düğüne gelen misafirlere kimyon ve dereotu karışımı armağan edilir ve yeni evlenen çiftin böylece bir ömür mutlu ve birbirine sadık kalacağına inanılır.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyon, diyabetten, ülsere kadar birçok hastalıkta faydalı bir bitki. Kimyonun faydaları şöyle sıralanabilir:

  1. Yapılan çalışmalara göre kimyon kolesterol, HbA1C,ve trigliserit seviyelerinin düşürülmesinde etkili.
  2. Mide ülserine neden olan H.pylori bakterisinin sayısının düşürülmesinde etkili.
  3. Kolon kanseri hücrelerinin oluşumunun durdurulması ya da hastalığın  gerilemesi gibi faydaya sahip.
  4. İshal kesici etkiye,
  5. Analjezik ve myorelaksan etkisiyle kas ağrılarının giderilmesinde,
  6. Antienflamatuvar etkisi sayesinde romatizma ve faranjit tedavisinde,
  7. İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesi,
  8. Metabolizmayı hızlandırması,
  9. Adet düzensizliğinin giderilmesi gibi birçok faydalı etkiye sahiptir.
  10. Aynı zamanda bazı Ortadoğu ülkelerinde kimyon karabiber ve balla karıştırıldığında cinsel performansı arttırdığına inanılmaktadır fakat bununla ilgili bilimsel veriye rastlanmamıştır.

Kimyonun Zararları Nelerdir?

  1. Unutulmaması gereken her bitkinin fazlasının tüketilmesinin yaraları kadar zararları vardır. Hamile kadınların ve aşırı derecede mide rahatsızlığı yaşayanların hekimine başvurmadan tüketmesi sakıncalı olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi kan şekerini düşürerek hipoglisemiye sebep olabilir.

Kimyon Nasıl Kullanılır?

Birçok faydalı etkiye sahip Kimyon nasıl kullanılır ve nasıl saklanmalı?

  1. Evinizde baharat öğütücünüz varsa kimyonu toz halinde değil tohum halinde almanız tazeliğini ve kokusunu daha uzun süre kaybetmemesini sağlar.
  2. Kimyonun tohumları kapalı kapta serin, kuru ve karanlık ortamda saklanması önerilir.
  3. İyi bir muhafaza sayesinde 6 aydan 1 yıla kadar kokusu, aroması ve tazeliğini koruyabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  2. Salatalığın faydaları nelerdir?
  3. Sirkenin faydaları ve kullanım alanları nelerdir?
  4. Hurmanın sağlığa faydaları nelerdir?
  5. Maydanoz suyunun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?