Kereviz Hangi Mevsimde Yetişir?
Kereviz nedir? Kereviz hangi bölgede ve hangi iklimde yetişir? Kereviz hangi ayda toplanır? İşte, zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi olan kereviz çeşitleri ve hasat dönemleri:

Kereviz, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin yerlisi olarak kabul edilir. Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılır. Keskin bir kokuya sahiptir. Krem rengine çalan beyaz renktedir. Genellikle zeytinyağlılarda tercih edilen bu bitki, salata ve çorba yapımında da kullanılır. Özellikle Amerika ve Fransız mutfağında önemli bir yeri vardır. Tohumları, ılıman ülkelerde parfüm sektörü için kullanılır. 

Kereviz Hangi Bölgede Yetişir?

Kökeni Akdeniz ve Orda Doğu olan bu bitki, Akdeniz havzası, Avrupa ve Kafkasya'da yetişir. Ülkemizde de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılmaktadır.



Kereviz Hangi İklimde Yetişir?

Kereviz, ılık ve serin iklimleri sever. Kışları ılık, yazları ise çok sıcak geçmeyen yerlerde iyi bir şekilde gelişir. Yetişme döneminde ideal sıcaklık isteği, 15-20 derece arasıdır. Düşük ve yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Çimlenme aşamasında toprak sıcaklığı 4 derece olmalıdır. Kereviz -1 dereceye kadar olan düşük sıcaklıklara dayanabilse de, ilkbahardaki geç donlardan etkilenir. Gölge yerlerde daha iyi gelişirler. 



Kereviz Hangi Toprakta Yetişir?

Serin, deniz havası alabilen rutubetli yerlerde, kumlu ve humuslu topraklarda iyi gelişim gösterir. Işıktan fazla hoşlanmadığı için, doğrudan güneşe maruz kalmamalıdır. Kuytu ve havasız yerlere ekilen kerevizlerde gelişme yavaşlar ve mantari hastalıklar görülebilir. Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. 

Kereviz Hangi Mevsimde Yetişir?

Kereviz, iki mevsimde de yetişebilen bir sebzedir. Sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilmeye başlar ve hasat dönemi Ocak ayına kadar devam eder. Bu yüzden kereviz, hem sonbahar, hem de kış sebzesi olarak kabul edilebilir.



Kereviz Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Apium graveolens L. var silvestre presl: Kesme kereviz olarak da bilinir. Kök ve saplardan meydana gelir. Yapraklar ince, tüysüz ve sap üzerinde iki taraflı olarak sıralanmıştır. Soğuklara karşı dayanıklıdır.
  2. Kök kerevizi: Yumrusu, yenen kısmı teşkil eder. 3 kısımdan meydana gelmiştir.
  3. Sap kerevizi: Yumru gelişmemiştir. Yaprak sapları kalınlaşmıştır. 3-4 cm genişlikte ve 50 cm uzunluğunda sapları vardır. Yalnızca sap kısımları tüketilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Turp hangi mevsimde yetişir?
  2. Avokado hangi mevsimde yetişir?
  3. Biber hangi mevsimde yetişir?
  4. Patates hangi mevsimde yetişir?
  5. Greyfurt hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı