Kavurmaya soğan eklemek, yemeğe tatlımsı bir aroma ve ekstra lezzet katarken, bazı geleneksel tariflerde etin saf tadını korumak adına tercih edilmez. Özellikle uzun ömürlü kışlık kavurmalarda soğan kullanılmaz çünkü soğan, yemeğin daha çabuk bozulmasına neden olabilir. Ancak günlük tüketilen kavurmalarda soğan, etle uyum içinde piştiğinde hem dokusunu yumuşatır hem de damakta daha zengin bir tat bırakır. Peki; kavurmaya soğan konur mu?
Soğan, kavurmalara tatlımsı ve aromatik bir lezzet katar. Etin ağır tadını dengeler, yemeğin daha zengin bir profile sahip olmasını sağlar.
Türkiye’nin bazı bölgelerinde kavurma sadece et ve yağla yapılırken, bazı bölgelerde soğanla harmanlanır. Özellikle Karadeniz ve İç Anadolu mutfaklarında soğanlı kavurma yaygındır.
Soğan kavurmaya eklenirse genellikle et suyunu salıp çekmeden sonra konur. Bu şekilde soğanlar yanmaz, etin aromasını bozmadan uyum sağlar.
Klasik kavurma (kışlık) uzun süre dayanması için yapılırsa, soğan eklenmez. Çünkü soğan, yemeğin bozulma süresini kısaltabilir.
Soğanlı ya da soğansız kavurma tamamen damak zevkine kalmıştır. Bazı kişiler sade et tadını tercih ederken, bazıları yemeğin daha yumuşak ve sulu olmasını soğanla sağlar.
Şunlara da göz atın: