Karnabahar Pişirirken Yapılan 5 Hata
Karnabahar, haşlama, kızartma ve fırınlama gibi farklı tekniklerle pişirilen bir kış sebzesidir. Peki, karnabahar pişirirken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, karnabahar pişirirken hemen herkesin yaptığı 5 hata:

En sağlıklı kış sebzelerinden biri olan karnabahar, bir bütün olarak satılır. Çiçeklerine ayırdıktan sonra haşlama, fırınlama ve kızartma yöntemleriyle pişirilir. Vitamin bakımından zengin olan karnabahar, doğru pişirilmediği takdirde gaz ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca haşlama esnasında kötü bir koku oluşur. Bu problemler, genellikle karnabaharı pişirme aşamasında yapılan hatalardan kaynaklanır. Tam da bu yüzden, karnabahar pişirirken en çok yapılan hataları ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşacağız.

Karnabahar Pişirirken Yapılan Hatalar

  1. Karnabaharları suda bekletmemek

Karnabahar, tıpkı baklagillerde olduğu gibi gaz oluşumuna yol açar ve pişirmeden önce 10 dakika suda bekletilmesi gerekilir. Ancak bu aşamada sade su yerine, tuzlu su kullanmanız gerekir. Tuzlu suda bekletilen karnabahar, pişirme işlemine geçmeden önce su altında yıkanmalı ve tuzdan arındırılmalıdır. Ardından haşlama tenceresine alabilirsiniz. Tuzlu su, karnabaharın gaz yapıcı maddelerini azaltır. 

  1. Haşlama suyuna süt eklememek

Karnabaharı haşlarken içine koyacağınız az miktarda su, kötü kokuları yok eder. Ayrıca karnabaharın bembeyaz bir renkte olmasını sağlar. Süt, kokuları hapsederken sebzenin canlılığını da korur. Bu yüzden küçük bir fincan süt eklemeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. 

  1. Suya limon eklememek

Haşlama suyuna ekleyeceğiniz limon suyu, karnabaharın pişirme esnasında renk değiştirmemesini sağlar. Ayrıca haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sirke ve 2-3 dilim limon eklemek, sonrasında karnabaharları tencereye yerleştirmek kokuyu önemli ölçüde azaltır. Bu tüyoyu kötü kokulardan kurtulmak ve karnabaharın rengini korumak için kullanabilirsiniz. 

  1. Şoklama yapmamak

Karnabahar gibi sebzeleri derin dondurucuda saklamak istiyorsanız, şoklama yapmanız gerekir. Ancak şoklama işlemini, pişirme aşamasında da uygulayabilirsiniz. Özellikle karnabaharı haşladıktan sonra kızartma veya fırınlama yöntemiyle pişirecekseniz, şoklama işlemini mutlaka deneyin. Haşlanan karnabaharı 2 dakika soğuk suda bekletmek, şoklama için yeterlidir. Bu işlem, karnabaharın lezzetini de korur. 

  1. Soda kullanmamak

Karnabaharı en çok kızartma haliyle seviyorsanız ve yumurtalı yoğurtlu karışıma buluyorsanız, doğru yoldasınız demektir. Ancak ne kadar uğraşsanız da karnabaharlar çıtır çıtır olmuyorsa, bu aşamada soda kullanmanızı öneriyoruz. Yumurtalı karışıma ekleyeceğiniz bir çay bardağı soda, kızartma esnasında çıtır çıtır ve lezzetli karnabaharlar hazırlamanızı sağlar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Karnabahar tarifleri
  2. Kokusuz karnabahar pişirmek için tüyolar
  3. Karnabaharın gaz yapmasını önlemek için ne yapmalıyız?
  4. Karnabahar nasıl saklanır?
  5. Karnabahar kızartmasının yanına ne gider?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı