Karahindiba, doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Tarla kenarlarında, yol kenarlarında veya dağlarda bu bitkiye rastlamak mümkündür. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan karahindiba, aynı zamanda semt pazarlarında da satılabilir. Karahindiba büyümeye başladıktan sonra Kasım ayına kadar toplanabilir. Çiçekleri yazın toplanırken, kökleri sonbahar aylarında sökülür. Kurutulan bitkinin kökleri temizlenir ve gölgede tekrar kurutulur.
Sonbaharda toplanan karahindiba kökleri temizlenir. Bol suyla durulanır ve kağıt havlu ile kurulanır. Ardından boyları bıçak yardımıyla kesilerek küçültülür. Kurutma işlemi için, güneş gören bir yere temiz bir örtü sermek gerekir. Küçültülen kökler birbirine değmeyecek şekilde örtünün üzerine yerleştirilir ve yaklaşık 7 gün içinde kurur. Her tarafının kuruması için her gün kökleri ters yöne çevrilmelidir. Kurutulan karahindiba kökü, mutfak robotundan çekilerek toz haline getirilir. Karahindiba tozu, poşetlere veya kavanozlara doldurularak hava almayacak şekilde serin bir yerde muhafaza edilir. Karahindiba tozu, acı hindiba kahvesi veya karahindiba çayı yapımında kullanılır.
Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren kadınlar karahindiba otunu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;