Günde Ne Kadar Meyve Yemeliyiz?
Meyveler, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. Peki, günde ne kadar meyve tüketmeliyiz? İşte, her gün yemeniz gereken meyve miktarı:

Meyve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Aslında meyve açısından zengin beslenme, birçok hastalık riskinin azalması da dahil olmak üzere her türlü sağlık faydalarıyla ilişkilidir. Ancak bazı insanlar meyvenin şeker içeriğinden endişe duyar ve çok fazla yemenin zararlı olabileceğini düşünür. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, günde ne kadar meyve yemeniz gerektiği hakkında bilgi veriyoruz. 

Meyve Yemek Neden Önemli?

Meyvelerin besin bileşimi farklı türler arasında büyük farklılıklar gösterir, ancak tüm çeşitler önemli besin maddeleri içerir. Meyve aynı zamanda sağlık açısından birçok faydası olan lif açısından da zengindir. Lif tüketmek kolesterolü düşürmeye, tokluk hissini artırmaya ve zamanla kilo kaybına katkıda bulunmaya yardımcı olabilir. Dahası meyveler, hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlarla yüklüdür. Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme, yaşlanmanın yavaşlamasına ve hastalık riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Meyveler besin açısından yüksek ve kalorileri nispeten düşüktür, bu da onları kilo vermek isteyenler için mükemmel bir seçim haline getirir. Dahası, tok hissetmenize yardımcı olan su ve lif bakımından zengindirler. Aslında çok sayıda çalışma, meyve yemenin daha düşük kalori alımıyla ilişkili olduğunu ve zamanla kilo kaybına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Elma ve portakal ve greyfurt gibi turunçgiller en çok tok tutanlar arasındadır. Bütün katı meyvelerin, genellikle tok hissetmeden tüketebileceğiniz püre haline getirilmiş meyve veya meyve suyundan çok daha fazla tokluk sağladığını unutmamak da önemlidir.

Dokuz çalışmanın incelendiği bir inceleme, her gün yenilen her ilave meyve porsiyonunun kalp hastalığı riskini %7 oranında azalttığını buldu. Başka bir çalışma üzüm, elma ve yaban mersini gibi meyveleri yemenin daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu gösterdi. Özellikle turunçgiller idrarınızdaki sitrat seviyesini yükseltebilir, bu da böbrek taşı riskini azaltır. Artan meyve alımı aynı zamanda kan basıncını düşürmeye ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir, bu da kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Ne Kadar Meyve Yemeliyiz?

Çok az ya da çok meyve yiyerek sağlıklı beslenmek mümkün olsa da ideal miktar ortada bir yerdedir. Meyve ve sebze alımına ilişkin genel öneri günde en az 400 gram veya 80 gramlık beş porsiyondur. 80 gramlık bir porsiyon, tenis topu büyüklüğünde küçük bir parçaya eşdeğerdir. Bardakla ölçülebilen meyve ve sebzelerde porsiyon yaklaşık 1 bardaktır.

16 bilimsel çalışmanın büyük bir analizi, günde beş porsiyondan fazla yemenin hiçbir ek fayda sağlamadığını buldu. Bu çalışmaların hem meyve hem de sebzelere baktığını unutmayın. Bu porsiyonların yarısının meyveden geldiğini varsayarsak, günde iki ile üç porsiyon arasında meyve tüketmelisiniz. Günde iki porsiyon meyve tüketmek, sağlık açısından önemli faydalar sunar. Ancak meyve yerken aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük kalorili meyveler
  2. Meyveler nasıl kurutulur?
  3. Adını hiç duymadığınız meyveler
  4. Dünyanın en zehirli meyveleri
  5. Çin meyveleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan
Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?