Gül böreği, ismini şeklinden alan bir börek çeşididir. Türk mutfağında çok sevilen bu börek, peynir, kıyma, patates, ıspanak ve pazı gibi farklı iç harçlarla hazırlanabilir. Yufka, rulo şeklinde sarılır ve kıvrılarak gül şekli verilir. Genellikle fırında ya da tavada pişirilir. Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde ve misafir ağırlarken tüketilir.
Püf noktalarına geçmeden önce, ''Laz böreği yanına ne gider?, Tepsi böreği püf noktaları ve Kol böreği püf noktalarına'' da göz atabilirsiniz.
Gül böreği yapımında taze yufka kullanmak hem çıtırlık verir, hem de böreğin kolayca sarılmasını sağlar. Bayat yufka ise sararken parçalanır veya kırılabilir. Bu yüzden el açması taze yufka kullanmak daha lezzetli börekler yapmanızı sağlar. Eğer hazır yufka kullanacaksanız, günlük olmasına dikkat edin.
Gül böreği yaparken iç harcın çok sulu olmamasına dikkat edin. Sulanmanın fazla olması, böreğin pişerken hamurlaşmasına neden olur. Eğer peynirli gül böreği yapacaksanız, içine maydanoz, dereotu ve taze soğan gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Kıymalı harçta soğanı güzelce kavurmak, patatesli harçta ise baharatlarla zenginleştirmek lezzetini artırır.
Böreğin iç harcını hazırladıktan sonra ılıyana kadar bekleyin. Eğer sıcakken koyarsanız, yufka yırtılır ve iç harç yere dökülebilir. Yufkanın içerisine ne çok az, ne de çok fazla olacak şekilde iç harç koyun. Yufkayı rulo yaparken çok sıkı sarmayın. Rulo haline getirip gül şekli verdikten sonra ise yufkanın ucunu alta doğru kıvırın. Bu sayede pişerken açılmasını önleyebilirsiniz.
Böreğin çıtır olması için yufkaya sıvı yağ, yumurta akı ve yoğurt karışımı sürün. Gül şekli verdikten sonra ise yumurta sarısını fırça ile yayın. İsteğe göre üzerine susam veya çörek otu serpiştirebilirsiniz. Gül böreğini pişirmeden önce fırını mutlaka 180 derece ısıtın. Börekler piştikten sonra fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı geçene kadar üzerini kapatmayın. Üzerini kapatırsanız börekler çıtırlığını kaybeder.