Normal sütlaç, sütün tencerede pişirilmesi, üzerine pirinç ve şeker eklenmesi ile hazırlanır. Fırında sütlaç yapımında kullanılan malzemeler ise bir kapta birleştirilir ve güveç kaplarına paylaştırılır. Ardından fırında pişirilir. Normal sütlaç hafif, beyaz renkli ve sade iken, fırında sütlaç daha yoğun ve aromalıdır.
''Fırında sütlacın püf noktaları, sütlaç yaparken şeker ne zaman atılır ve sütlaç yaparken tencerenin dibinin tutmaması için ne yapılır?'' başlıklı yazılara da göz atın.
Normal sütlaç (tencerede sütlaç): Beyaz, pürüzsüz ve sade görünümlüdür. Üzeri genelde tarçın serpilerek süslenir.
Fırında sütlaç: Kaselere konduktan sonra fırına verilerek üzeri kızartılır. Böylece karamelize olmuş, hafif yanık görünümlü kahverengi bir tabaka oluşur. Görselliğiyle daha şık kabul edilir.
Normal sütlaç, daha hafiftir, süt ve pirincin sade lezzetini ön plana çıkarır. Fırında sütlaç ise, fırında pişirildiği için üzerindeki karamelize tabaka tatlıya ayrı bir aroma katar. Hafif yanık tadıyla daha yoğun bir lezzet sunar.
Normal sütlaç, daha akışkan ve kremamsıdır. Kaşıkla alındığında daha yumuşaktır.
Fırında sütlaç, genellikle biraz daha yoğun kıvamlı hazırlanır, çünkü fırına girdiğinde sulanmaması için daha koyu pişirilir.
Normal sütlaç, tencerede tamamen ocak üzerinde pişirilir, soğumaya bırakılır ve buzdolabında dinlendirilir.
Fırında sütlaç, önce normal sütlaç gibi pişirilir, sonra ısıya dayanıklı kaplara konur. Kapların yarısına kadar su dolu bir fırın tepsisine yerleştirilir (benmari usulü). Yüksek ısıda fırınlanarak üstü kızartılır.
Normal sütlaç: Günlük tatlı olarak, ev sofralarında ve çocuklara hafif bir ikram olarak daha sık tercih edilir.
Fırında sütlaç: Restoranlarda, misafir sofralarında ve özel davetlerde daha çok sunulan, görseliyle öne çıkan versiyonudur.