Fıstık ezmesi, sandviçlerde, unlu mamullerde, ��ekerlemelerde ve hatta milkshakelerde yaygın olarak kullanılan lezzetli bir ezme türüdür. Evde fıstık ezmesi yapmak, daha sağlıklı, daha lezzetli bir atıştırmalık oluştururken paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. İşte, yer fıstığı ezmesi nasıl yapılır:
Malzemeler;
- 250 gram yer fıstığı
- 7 ml yağ ( zeytinyağı, fındık yağı, Hindistan cevizi yağı…)
- 1 yemek kaşığı bal
Yer Fıstığı Ezmesi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle çiğ yer fıstığının kabuklarını soyun. Soğuk su içerisinde hızlıca yıkanır.
- Geniş bir havlu üzerine serilir ve iyice kurulanır.
- Kurulanan yer fıstıklarını tavada ya da fırında kavurun.
- Kavrulan yer fıstıklarını sıcakken blender içerisinde alarak çekin.
- Çekim esnasında zorlandığında yağ ilave edebilirsiniz.
- İstediğiniz kıvama geldiğinde kalan malzemeleri ekleyerek durdurun.
- İsterseniz bir kısmını daha iri parçalar halinde bırakabilirsiniz.
- Hava ile teması az olan bir cam kavanoza yer fıstığı ezmesi yerleştirilir. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
Yer Fıstığı Ezmesi Nerelerde Kullanılır?
Yer fıstıtğı ezmesi bir çok tarif içerisinde kullanılabilir. İşte, yer fıstığı ezmesinin kısaca kullanım alanları:
- Kahvaltılarda ekmek, pankek ya da krep üzerine sürülerek tüketebilirsiniz.
- Hurma içerisine sürülerek tüketilebilir.
- Yer fıstığının vazgeçilmez ikilisi reçeldir. Reçel ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Kurabiye içerisine koyarak tüketebilirsiniz.
- Yer fıstığı ile karışımlar oluşturarak sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Yulaf ezmesi nasıl yenir?
- Badem sütünün faydaları
- Fıstık ezmeli tarifler
- Yer fıstıklı tarifler