Adım Adım Karpuz Yetiştiriciliği: Evde Karpuz Nasıl Yetiştirilir?
Evde karpuz nasıl yetiştirilir? Karpuz kaç günde bir sulanır? Karpuz kaç ayda büyür? Karpuz çekirdeği nasıl ekilir? İşte, adım adım evde karpuz yetiştirme yöntemleri:

Yaz aylarının en güzel meyvesini, evde kendi ellerinizle yetiştirmeye ne dersiniz? 'Evde karpuz yetiştirilir mi?' diyenler için adım adım karpuz yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşacağız. Rengiyle, lezzetiyle iştahları açan, peynirle birlikte tüketilen, tatlı yapımında kullanılan bu meyveyi, artık kendi bahçenizde yetiştirebilirsiniz. 

Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Karpuz yetiştirmek için gereken malzemeler;

  1. Geniş saksı (Toprak havuzu diye adlandırılır)
  2. Karpuz çekirdeği, hazır karpuz tohumu ya da fidesi
  3. Saksıyı dolduracak kadar kumlu toprak

Toprak Seçimi: Karpuz ekimi için kumlu toprak kullanmanız gerekir. Bu toprağı çiçekçilerden, internet üzerinden ve yapı marketlerden elde edebilirsiniz. Ekime geçmeden önce kumlu toprağı havalandırmanız gerekir. Havalandırma işlemi için toprağı temiz bir örtünün üzerine yayın. Hafifçe karıştırın ve 1 gün boyunca bekletin.

Çekirdekten Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

  1. Karpuz yetiştirmek için en verimli zaman, ilkbahar aylarıdır. Karpuzu hem bahçede, hem de balkonda yetiştirebilirsiniz.
  2. Karpuz yetiştirmek için alacağınız çeşit de oldukça önemlidir. Crimson sweet veya sugar baby gibi küçük karpuzlar evde yetiştirmeye daha uygundur.
  3. Çekirdekten karpuz yetiştirmek için, saksıyı toprakla doldurun. Üzerinde küçük çukurlar açın. bu çukurlara karpuz çekirdeklerini yerleştirin ve üzerini hafifçe toprakla kapatın. Sulama ve gübreleme işlemi yaparak, meyvenizin fide vermesini sağlayabilirsiniz.

Karpuz Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Eğer beklemek istemiyorsanız, yapı marketlerden veya çiçekçilerden karpuz fidesi temin ederek işleri hızlandırabilirsiniz.

  1. Öncelikle saksının içini kumlu toprakla doldurun.
  2. Aldığınız karpuz fidesini dikkatli bir şekilde toprağa gömün. Köklerine zarar gelmemesine dikkat edin.
  3. Fidenin kök kısımlarını toprakla örtün.
  4. Saksıyı güneş alan bir ortama yerleştirin ve ilk can suyunu verin.
  5. Karpuzun daha verimli bir şekilde büyümesi için, çiçekçilerden temin edeceğiniz gübrelerle meyveyi besleyin.

Karpuz Kaç Günde Bir Sulanır?

Karpuzun tohumları çimlenene kadar bitkiye bol bol su verilir. Büyüme evresinde karpuz toprağı nemli kalmalıdır. Bahar aylarının sonlarına doğru sulama işlemi azaltılır. Hava şartlarına göre bitkiyi 15 günde bir sulayabilirsiniz. Meyveye aşırı su vermek köklerin çürümesine yol açar. Ayrıca hasat sonrasında meyvenin dayanıklılığı ve lezzetini azaltır.

Karpuz Kaç Ayda Büyür?

Karpuz, uzun yetiştirme süresine sahip olan bir bitkidir. Ekim işleminden hasat zamanına kadar yaklaşık 100-120 gün gereklidir. Yani, karpuz 3-4 ayda büyüme gösterir ve hasada hazır bir hale getirilir. Özellikle bahçede yetişen karpuzlar, daha iyi şekilde hasat verir.

Karpuz Nerede Yetişir?

Güneşi seven ve soğuğu sevmeyen karpuz, bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir. Ancak karpuzun meyve verebilmesi için, don olaylarının görülmediği yerler seçilmelidir. Ayrıca saksı güneş gören bir yere yerleştirilmelidir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Karpuz nasıl seçilir?
  2. Karpuzlu tarifler
  3. Fesleğen nasıl yetiştirilir?
  4. Evde çilek nasıl yetiştirilir?
  5. Saksıda dereotu nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?