Eşkina balığı, Türkiye sularında özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında görülen, iri yapılı ve lezzetli bir deniz balığıdır. Halk arasında taşlı balık veya mırmır balığına benzeyen iri tür olarak da bilinir. Latince adı "Sciaena umbra" olan eşkina, hem ekonomik değeri hem de sağlık açısından faydalarıyla dikkat çeker. Geniş gövdeye ve büyük pullara sahip olan eşkina balığının güçlü bir çenesi vardır. Genelde 1-2 kg ağırlığında olsa da, bazı türleri 5 kg'ya kadar çıkabilir. Gelin, eşkina balığı pişirme yöntemlerine göz atalım.
Malzemeler;
Yapılışı: Eşkina balığının içini ve dışını temizleyin ve tuzlayın. Karın kısmına limon dilimleri, sarımsak ve defne yapraklarını yerleştirin. Pulları temizlenen balığın dışını zeytinyağı ile ovalayın. 180 dereceli fırında 25-35 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
Balığın dışını ve içini güzelce temizleyin. Ardından bir kapta zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve kekiği karıştırın. Balığı bu karışıma bulayarak 2-3 saat bekletin. Marine olan balığı, ızgarada 6-8 dakika kadar pişirin. Ardından diğer tarafı çevirerek aynı şekilde pişirin.
Balık filetosunu hazırlayın. Bir kaba mısır unu veya buğday unu koyun. Üzerine tuz ekleyerek karıştırın. Balık filetoları bu karışıma bulayın. Tavada sıvıyağını kızdırın. Yağ kızdığında, balığı arkalı önlü olacak şekilde kızartın. Kağıt havlunun üzerinde bekleterek fazla suyunu süzdürün ve sıcak servis edin.
Şunlara da göz atın;