Eşkina Balığı Nedir, Nasıl Yenir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Yerli bir balık türü olan eşkina balığı, göç etmez. Belirli bir bölgeyi sahiplenerek yaşamı boyunca bu bölgeden ayrılmaz. Taş balığı olarak da bilinen eşkina balığının alnında 1-2 cm çapında bir taş bulunur. Balık lokantalarında rastlanan bu balık, fırınlama, ızgara gibi yöntemlerle pişirilebilir. Gelin, eşkina balığını tüketme ve pişirme yöntemlerine yakından bakalım.
Eşkina Balığı Nedir, Nasıl Yenir?

Eşkina balığı, Türkiye sularında özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında görülen, iri yapılı ve lezzetli bir deniz balığıdır. Halk arasında taşlı balık veya mırmır balığına benzeyen iri tür olarak da bilinir. Latince adı "Sciaena umbra" olan eşkina, hem ekonomik değeri hem de sağlık açısından faydalarıyla dikkat çeker. Geniş gövdeye ve büyük pullara sahip olan eşkina balığının güçlü bir çenesi vardır. Genelde 1-2 kg ağırlığında olsa da, bazı türleri 5 kg'ya kadar çıkabilir. Gelin, eşkina balığı pişirme yöntemlerine göz atalım.

fırında eşkina

Fırında Eşkina

Malzemeler;

  1. 1 adet eşkina balığı
  2. Sarımsak
  3. Zeytinyağı
  4. Limon
  5. Defne yaprağı
  6. Kekik ve biberiye
  7. Tuz, karabiber

Yapılışı: Eşkina balığının içini ve dışını temizleyin ve tuzlayın. Karın kısmına limon dilimleri, sarımsak ve defne yapraklarını yerleştirin. Pulları temizlenen balığın dışını zeytinyağı ile ovalayın. 180 dereceli fırında 25-35 dakika pişirin ve sıcak servis edin.

Izgarada Eşkina

Balığın dışını ve içini güzelce temizleyin. Ardından bir kapta zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve kekiği karıştırın. Balığı bu karışıma bulayarak 2-3 saat bekletin. Marine olan balığı, ızgarada 6-8 dakika kadar pişirin. Ardından diğer tarafı çevirerek aynı şekilde pişirin.

Tavada Eşkina

Balık filetosunu hazırlayın. Bir kaba mısır unu veya buğday unu koyun. Üzerine tuz ekleyerek karıştırın. Balık filetoları bu karışıma bulayın. Tavada sıvıyağını kızdırın. Yağ kızdığında, balığı arkalı önlü olacak şekilde kızartın. Kağıt havlunun üzerinde bekleterek fazla suyunu süzdürün ve sıcak servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Levrek balığı nasıl pişirilir?
  2. Kaya balığı nasıl pişirilir?
  3. Minekop nasıl temizlenir?
  4. Turna balığı nasıl pişirilir?
  5. Dil balığı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Masterchef Sercan Şahinoğlu Kimdir?
17 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Altıncı İsim Belli Oldu!
Çikolatalı Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu
Bisküvili Havuç Topları Yapmanın Püf Noktaları
Mantı Hamuru Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Supangle Yapmanın Püf Noktaları