Dağ Çileği Nedir, Faydaları Nelerdir?
Dağ çileği nedir? Dağ çileği nasıl yenir? Dağ çileğinin faydaları nelerdir? Dağ çileği çok yenirse ne olur? İşte, mis gibi kokusuyla çok sevilen dağ çileği hakkında merak edilenler:

İlkbaharın yavaş yavaş gelmesiyle birlikte çilek, karpuz gibi yaz meyveleri tezgahlarda yerini almaya başladı. Normal çileğe göre daha küçük boyutlarda olan dağ çileği, son yıllarda çok popüler olan meyvelerden biridir. Mis gibi kokusuyla yedikçe yedirten bu minik çilekler, ormanlık ve çalılık alanlarda yetişir. 

Dağ Çileği Nedir?

Normal çileğe göre çok daha küçük ve pütürlü yapıda olan dağ çileği, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülür. Özellikle çaylık ve fındıklık alanlarda görülen dağ çilekleri, dört mevsim yeşil kalabilen bir yapıya sahiptir. Dağ çileği bitkisinin boyu 7 metreye kadar ulaşabilir. Sulak alanlarda ve patika kenarlarında da görülebilir. Halk arasında 'yabani çilek' olarak da bilinir. Zorlu bölgelerde yetişen bu çilek, ustalıkla toplanmalıdır. Bu yüzden normal çileğe göre daha pahalıdır. Dağ çileği, Mart-Nisan gibi bahar aylarında toplanıp tezgahlarda ve köy pazarlarında satışa sunulur.

Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Dağ çileği, C vitamini ve antioksidan bakımından zengindir.
  2. Yaşlanma karşıtı etkisi olduğu düşünülmektedir. Kırışıklık görünümünü azaltabilir.
  3. Cildi temizler ve daha parlak bir görünüm sunar.
  4. Özellikle ağız içinde yaraların oluşmasına neden olan virüslere karşı ağız sağlığını korur.
  5. Hazımsızlık ve mide ağrılarına iyi gelir.
  6. İshale iyi geldiği ve idrar söktürücü özellikleri olduğu biliniyor.

Dağ Çileği Nasıl Yenir?

Dağ çileği, taze taze toplandıktan sonra tüketilebilir. Ek olarak reçel, marmelat gibi çileğin kullanıldığı birçok tarifte kullanılabilir. Dağ çileği, kurutularak da tüketilebilir. İsteğe göre güneşte veya fırında kurutma yöntemini kullanabilirsiniz. 

Dağ çileğini, organik köy pazarlarından, büyük marketlerden ve online satış platformlarından temin edebilirsiniz.

Dağ Çileğinin Zararları Nelerdir?

Dağ çileğinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak çilek ve diğer meyvelere alerjisi olan kişilerin, hassas bünyeye sahip olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Dağ çileği, her besinde olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Fazla tüketilmesi halinde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Önemli not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, dağ çileğini tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilekli tarifler
  2. Çilekli içecek tarifleri
  3. Altın çileğin faydaları nelerdir?
  4. Çilek nasıl kurutulur?
  5. Çilek nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı