Patates, mutfağın demirbaşlarından biridir. Ancak fazla alındığında ya da ziyan olmasın diye buzluğa atıldığında kararma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak mümkün. Gri ya da siyaha dönmüş patatesler çoğu zaman çöpe gidebilir. Peki; buzlukta kararan patates yenir mi?
Patatesler dondurulduğunda hücre duvarları zarar görür ve içlerindeki enzimler ile ni��asta reaksiyona girer. Bu da gri veya siyah renk değişimlerine yol açabilir. Kararma, çoğunlukla estetik bir sorun olup zehirli değildir.
Eğer sadece rengi değişmiş ama kokusu, tadı ve dokusu normalse:
Patatesi buzluğa koymadan önce haşlamak, blanşe etmek (kısa süre kaynar suya sokup hemen soğutmak) kararmayı önler.
Sonuç: Kararma sadece görüntüyle ilgiliyse ve bozulma belirtisi yoksa, buzlukta kararan patates genellikle güvenle tüketilebilir. Ama her zaman görsel ve koku kontrolü yapmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın: