Buzlukta Kararan Patates Yenir Mi?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Buzlukta kararan patates genellikle yenebilir, ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Her kararma bozulma anlamına gelmez; önemli olan doğru ayırt edebilmektir. Peki; buzlukta kararan patates yenir mi? İşte yanıtı.
Buzlukta Kararan Patates Yenir Mi?

Patates, mutfağın demirbaşlarından biridir. Ancak fazla alındığında ya da ziyan olmasın diye buzluğa atıldığında kararma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak mümkün. Gri ya da siyaha dönmüş patatesler çoğu zaman çöpe gidebilir. Peki; buzlukta kararan patates yenir mi?

kararan patates

Neden Kararır?

Patatesler dondurulduğunda hücre duvarları zarar görür ve içlerindeki enzimler ile nişasta reaksiyona girer. Bu da gri veya siyah renk değişimlerine yol açabilir. Kararma, çoğunlukla estetik bir sorun olup zehirli değildir.

Ne Zaman Yenmez?

  1. Kötü koku varsa,
  2. Yumuşamış, sulu bir hale geldiyse,
  3. Küf, yeşillenme ya da filizlenme varsa (özellikle yeşil kısımlar solanin içerdiğinden zehirli olabilir),
  4. Tadında anormallik varsa, bu durumda tüketilmemelidir.

Ne Yapılabilir?

Eğer sadece rengi değişmiş ama kokusu, tadı ve dokusu normalse:

  1. Kararan kısmı soyup atarak geri kalanını kullanabilirsiniz.
  2. Pişirince rengi biraz daha açılabilir ama tamamen eski haline dönmez.

Önlem Olarak:

Patatesi buzluğa koymadan önce haşlamak, blanşe etmek (kısa süre kaynar suya sokup hemen soğutmak) kararmayı önler.

Sonuç: Kararma sadece görüntüyle ilgiliyse ve bozulma belirtisi yoksa, buzlukta kararan patates genellikle güvenle tüketilebilir. Ama her zaman görsel ve koku kontrolü yapmayı unutmayın.

Şunlara da göz atın:

  1. Patatesli Ne Yemek Yapsam?
  2. Patates Haşlanınca Neden Acı Olur?
  3. Patates Yemeğin Acısını Alır Mı?
  4. Haşlanmış Patatesle Ne Gibi Şeyler Yapılabilir?
  5. Patates Yemeğine Ne Lezzet Verir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Teflon Tava Çizilirse Neden Tehlikeli Olur?
Evde Kolayca Hazırlanabilecek 10 Nefis Tatil Yemeği
5 Temel Sos Hangileri?
Patatnik Yapmanın Püf Noktaları
Laboratuvar Üretimi Balığa İlk FDA Onayı: Menüye Girdi
Saray Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?