Barbunya Yapmanın Altın Kuralları
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Barbunya; her evde pişen ama herkesin farklı yaptığı bir lezzettir. İster zeytinyağlı ister etli tercih edilebilir. Barbunya yemeği yaparken ise dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları bulunur. Sebzelerin doğru kullanımı, barbunya seçimi gibi pek çok şeye dikkat edilmesi gerekir. İşte barbunya yapmanın püf noktaları.
Barbunya Yapmanın Altın Kuralları

Barbunya, Türk mutfağının en sevilen ve en nostaljik tatlarından biridir. Özellikle yaz sofralarında zeytinyağlı haliyle baş köşeye kurulur. Görünüşte basit bir yemek gibi dursa da gerçekten lezzetli bir barbunya pişirmek ince detaylara dikkat etmeyi gerektirir. Fasulyenin kıvamı, sebzelerin doğranışı, zeytinyağının kalitesi bunlar arasında yer alır. İşte barbunya yapmanın altın kuralları.

barbunya

Barbunya Seçimi ve Hazırlığı

Taze barbunya kullanacaksanız, kabuklarını ayıklayıp yemeği aynı gün yapmanız en iyisidir. Eğer kuru barbunya kullanıyorsanız mutlaka bir gece önceden ıslatın. Kuru barbunya haşlanırken ilk haşlama suyunu döküp temiz suyla tekrar haşlarsanız, gaz yapıcı etkisi azalır ve daha hafif olur.

Soğan ve Sebzelerin Doğru Kullanımı

Zeytinyağlı barbunyada bol soğan kullanmak lezzeti artırır. Havuç ve patates küçük küpler halinde doğranmalı ve pişirme sırasına göre tencereye eklenmelidir (havuç daha geç pişeceği için önce eklenir).

Domates ve Salça

Rendelenmiş taze domates yemeğe tazelik katar. Salçayla birlikte kullanılması lezzeti derinleştirir. Domates çok asidikse, bir çimdik toz şeker ilave etmek tadı dengeler.

Zeytinyağı Kalitesi

İyi bir sızma zeytinyağı kullanmak yemeğin aromasını oldukça etkiler. Zeytinyağını hem başlangıçta hem de ocaktan aldıktan sonra bir miktar eklemek (üstüne gezdirmek) lezzeti artırır.

Pişirme ve Dinlendirme

Barbunya yemeği kısık ateşte, yavaş yavaş pişmelidir. Bu sayede tüm sebzeler suyunu salıp yemeğe karışır. Piştikten sonra mutlaka oda sıcaklığına gelip buzdolabında dinlenmeli. Ertesi gün lezzeti artar.

Sunum Önerisi

Üzerine ince kıyılmış dereotu veya maydanoz serpiştirmek hem görsel hem tat açısından hoş bir dokunuş olur. Ilık ya da soğuk servis edilir, genellikle limon dilimleriyle sunulur.

Şunlara da göz atın:

  1. Barbunya Çiğ Yenir Mi?
  2. Barbunya Nasıl Saklanır?
  3. Barbunyanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
  4. Kışlık Barbunya Nasıl Yapılır?
  5. Barbunya Nasıl Pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Hangi Kurbanların Eti Yenmez?
Kurbanın Akciğeri Yenir Mi?
Hangi Cins Koyunun Eti Kokmaz?
Baklavadan Sıkılanlara Özel 15 Bayramlık Şerbetli Tatlı Tarifi