Bahar Alerjileri ve Beslenme: Ne Yediğimiz Neyi Tetikliyor?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Doğru beslenme ile bahar alerjilerinin şiddetini azaltmak mümkün mü? Evet! Mevsimsel alerjilerle başa çıkmak için tabağınızı doğru şekilde düzenlemeniz yeterli olabilir. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, alerjileri beslenme yoluyla nasıl kontrol altına alabileceğinizi anlatıyor. İşte, bahar alerjilerini artıran ve hafifleten gıdalar hakkında bilmeniz gerekenler...
Bahar Alerjileri ve Beslenme: Ne Yediğimiz Neyi Tetikliyor?

Baharın gelişiyle doğa canlanırken, birçok kişi için bu mevsim; hapşırık, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi alerjik reaksiyonlarla mücadele zamanı anlamına gelir. Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, özellikle polen yoğunluğunun arttığı ilkbahar aylarında ciddi semptomlara yol açabilir. Ancak az bilinen bir gerçek var: Yediğiniz bazı yiyecekler bu semptomları daha da kötüleştirebilir ya da hafifletebilir. Peki, bahar alerjileri ve beslenme: Ne yediğimiz neyi tetikliyor? İşte detaylar…

Bahar Alerjileri ve Beslenme

Alerjileri Tetikleyebilecek Besinler

  1. Rafine Şeker ve İşlenmiş Karbonhidratlar

Aşırı şeker tüketimi, vücutta inflamasyonu artırır ve bağışıklık sistemini aşırı uyarır. Yapılan araştırmalara göre, yüksek şeker tüketen bireylerde alerjik rinit görülme oranı %27 daha fazladır.

  1. İşlenmiş Et Ürünleri ve Doymuş Yağlar

Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri; içerdiği nitritler ve doymuş yağlar nedeniyle inflamasyonu artırarak semptomların şiddetlenmesine neden olabilir. Haftada dört defadan fazla bu ürünleri tüketen bireylerde alerjik astım riski %40 oranında artmaktadır.

  1. Çapraz Reaksiyon Yapan Sebze ve Meyveler

Bazı taze meyve ve sebzelerin içerdiği proteinler, polenlerle benzer yapıya sahip olduğu için ağızda kaşıntı ve şişlik gibi semptomlara yol açabilir. Bu duruma Oral Alerji Sendromu denir.

  1. Çapraz Reaksiyon Yapan Sebze ve Meyveler

Bazı taze meyve ve sebzelerin içerdiği proteinler, polenlerle benzer yapıya sahip olduğu için ağızda kaşıntı ve şişlik gibi semptomlara yol açabilir. Bu duruma "Oral Alerji Sendromu" denir.

Çapraz reaksiyona neden olan bazı örnekler:
Huş ağacı poleni - Elma, havuç, fındık
Çimen poleni - Domates, kavun
Ambrosia poleni- Karpuz, muz

Alerjileri Hafifleten Besinler

  1. Omega-3 Yağ Asitleri

Somon, sardalya, keten tohumu ve ceviz gibi omega-3 kaynağı besinler, inflamasyonu azaltarak bağışıklık sistemini dengeler. Yapılan çalışmalar, düzenli omega-3 tüketiminin alerjik rinit semptomlarını %20–25 oranında azaltabildiğini göstermektedir.

  1. Probiyotik Gıdalar

Yoğurt, kefir ve fermente sebzeler gibi probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını destekler. On iki hafta düzenli probiyotik kullanan bireylerde burun akıntısında %30 azalma gözlemlenmiştir.

  1. C Vitamini ve Flavonoidler

Portakal, maydanoz ve kırmızı biber gibi C vitamini bakımından zengin besinler, histamin salınımını azaltarak alerjik tepkileri hafifletebilir. Flavonoid açısından zengin mor, kırmızı ve yeşil sebzeler de bu süreçte önemli destek sağlar.

Mini Beslenme Rehberi: Bahar Alerjilerine Karşı Tabağınızı Şekillendirin

  1. Haftada 3–4 gün omega-3 açısından zengin yağlı balık (somon, sardalya) tüketin.
  2. İşlenmiş et ürünlerinden ve aşırı şekerli gıdalardan kaçının.
  3. Günlük beslenmenize yoğurt ve kefir gibi probiyotik gıdaları ekleyin.
  4. Renkli sebze ve meyvelerle flavonoid ve C vitamini alımınızı artırın.
  5. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin.

Bahar alerjileri her ne kadar mevsimin bir parçası gibi görünse de, doğru beslenme ile bu belirtilerin şiddetini azaltmak mümkündür. Tabağınızı bilinçli şekilde düzenleyerek hem bağışıklık sisteminizi destekleyebilir hem de baharın keyfini sağlıkla çıkarabilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Gıda Alerjileri Nelerdir: En Çok Görülen 8 Besin Alerjisi
  2. Polen Alerjisi Nedir, Hangi Hastalıklara Yol Açar?
  3. Alerjiye Ne İyi Gelir: Mevsim Alerjilerine İyi Gelen 10 Yiyecek
  4. Yulaf Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Et Kavururken Hangi Yağ Kullanılır?
Baharın Lezzetli Habercisi: Enginar
Koyun Kesildikten Sonra Ne Kadar Dinlenmeli?
Ete Neden Soda Dökülür?
Bahar Kahveleri
Yoğurdun Sırrı: Mükemmel Kıvam Ve Lezzet İçin Püf Noktaları