Baharın gelişiyle doğa canlanırken, birçok kişi için bu mevsim; hapşırık, burun akıntısı ve gözlerde sulanma gibi alerjik reaksiyonlarla mücadele zamanı anlamına gelir. Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, özellikle polen yoğunluğunun arttığı ilkbahar aylarında ciddi semptomlara yol açabilir. Ancak az bilinen bir gerçek var: Yediğiniz bazı yiyecekler bu semptomları daha da kötüleştirebilir ya da hafifletebilir. Peki, bahar alerjileri ve beslenme: Ne yediğimiz neyi tetikliyor? İşte detaylar…
Aşırı şeker tüketimi, vücutta inflamasyonu artırır ve bağışıklık sistemini aşırı uyarır. Yapılan araştırmalara göre, yüksek şeker tüketen bireylerde alerjik rinit görülme oranı %27 daha fazladır.
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri; içerdiği nitritler ve doymuş yağlar nedeniyle inflamasyonu artırarak semptomların şiddetlenmesine neden olabilir. Haftada dört defadan fazla bu ürünleri tüketen bireylerde alerjik astım riski %40 oranında artmaktadır.
Bazı taze meyve ve sebzelerin içerdiği proteinler, polenlerle benzer yapıya sahip olduğu için ağızda kaşıntı ve şişlik gibi semptomlara yol açabilir. Bu duruma Oral Alerji Sendromu denir.
Bazı taze meyve ve sebzelerin içerdiği proteinler, polenlerle benzer yapıya sahip olduğu için ağızda kaşıntı ve şişlik gibi semptomlara yol açabilir. Bu duruma "Oral Alerji Sendromu" denir.
Çapraz reaksiyona neden olan bazı örnekler:
Huş ağacı poleni - Elma, havuç, fındık
Çimen poleni - Domates, kavun
Ambrosia poleni- Karpuz, muz
Somon, sardalya, keten tohumu ve ceviz gibi omega-3 kaynağı besinler, inflamasyonu azaltarak bağışıklık sistemini dengeler. Yapılan çalışmalar, düzenli omega-3 tüketiminin alerjik rinit semptomlarını %20–25 oranında azaltabildiğini göstermektedir.
Yoğurt, kefir ve fermente sebzeler gibi probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını destekler. On iki hafta düzenli probiyotik kullanan bireylerde burun akıntısında %30 azalma gözlemlenmiştir.
Portakal, maydanoz ve kırmızı biber gibi C vitamini bakımından zengin besinler, histamin salınımını azaltarak alerjik tepkileri hafifletebilir. Flavonoid açısından zengin mor, kırmızı ve yeşil sebzeler de bu süreçte önemli destek sağlar.
Bahar alerjileri her ne kadar mevsimin bir parçası gibi görünse de, doğru beslenme ile bu belirtilerin şiddetini azaltmak mümkündür. Tabağınızı bilinçli şekilde düzenleyerek hem bağışıklık sisteminizi destekleyebilir hem de baharın keyfini sağlıkla çıkarabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: