Bağırsak sağlığını destekleyebilecek 17 probiyotik yiyecek
Probiyotik gıdaların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve sağlıklı bir sindirim sistemine destek olmak gibi önemli katkıları var. Tabi ki her bünye farklıdır ve kimin, ne ölçüde tüketeceği ya da tüketmeyeceğini bir uzmana danışmak gerekir. İşte sağlıklı probiyotik kaynağı olan 17 gıda:

Probiyotik bakteriler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini, metabolizmayı ve sindirimi desteklemek gibi bazı önemli görevleri yerine getirir. Sağlık Bakanlığı'na göre kabızlık sorununun giderilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bozulan bağırsakların dengesini düzeltme, B grubu ve K vitamini üretimi ve emilimine destek olma gibi faydaları vardır. İşte farklı kaynaklara göre 15 probiyotik gıda:

  1. Ev yapımı yoğurt

  1. Kefir

  1. Turşu

  1. Şalgam

  1. Miso

Beslenme uzmanı Tracey Randell "Japon ve Asya yemeklerinde kullanılan miso, fermente soyadan yapılan bir macundur ve büyük miktarda bağırsak dostu bakteri Aspergillus oryzae içerir" diyor.

  1. Gerçek nar ekşisi

  1. Sirke

  1. Boza

  1. Ayran

  1. Tempeh

BBC Good Food'a göre Pişirilmiş ve fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan tempehin iyi bakteri konsantrasyonunu artırdığı belirtiliyor.

  1. Kimchi

Beslenme uzmanı Tracey Randell, "Kore'nin favorisi olan kimchi, öncelikle fermente lahanadan yapılır ve büyük miktarda bağırsak dostu bakteri Lactobacillus içerir" diyor.

  1. Yeşil zeytin

Salamura zeytinin doğal tuzlu su fermantasyon süreci, bağırsak dostu bakteri Lactobacillus açısından zengin olduğu anlamına gelir. (Kaynak:BBC)

  1. Ekşi maya

  1. Lahana turşusu

  1. Natto

Beslenme uzmanı Tracey Randell, "Fermente soya fasulyesinden oluşan geleneksel bir Japon yemeği olan natto, bağırsak güçlendirici bakteriler açısından zengindir" diyor.

  1. Kombucha

Randell, "Çin'den gelen şekerli, fermente edilmiş bir siyah çay olan kombucha'nın, bağırsaklara faydalı bir dizi bakteri ve maya türü içerdiği biliniyor" diyor.

  1. Kvas

Randell, Doğu Avrupa'ya özgü fermente bir içecek olan 'kvas'ın da probiyotik olduğunu belirtiyor ve "Son yıllarda meyve ve pancarın diğer kök sebzelerle birleştirilmesiyle kvas yapılıyor" diyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Sağlıklı bağırsak bakterilerine zarar veren alışkanlıklar
  2. Bağırsak parazitlerinden korunmanın yolları
  3. Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
  4. Bağırsakları harekete geçiren besinler
  5. Bağırsak florasına iyi gelen besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan
Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?