Badem mi, Yulaf mı? En Çok Tercih Edilen 5 Bitkisel Süt
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Bitkisel sütler, giderek daha fazla kişinin beslenme rutininin bir parçası haline geliyor. Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, bademden soya sütüne kadar en çok tercih edilen bitkisel süt çeşitlerinin besin değerleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.
Badem mi, Yulaf mı? En Çok Tercih Edilen 5 Bitkisel Süt

Sağlıklı beslenme trendlerinin yükselişiyle birlikte bitkisel sütler, hayvansal sütlere alternatif olarak raflarda daha fazla yer almaya başladı. Laktoz intoleransı, vegan yaşam biçimi ve kolesterol hassasiyeti gibi nedenlerle bitkisel sütlere yönelim artarken; badem, soya, pirinç, hindistan cevizi ve yulaf sütü gibi çeşitler içerik ve besin değerleri açısından birbirinden ayrılıyor. Peki, badem mi yulaf mı? En çok tercih edilen 5 bitkisel süt hangisi? İşte detaylar…

bitkisel sütler

  1. Badem Sütü

İçeriğinde bol miktarda E vitamini bulunan badem sütü, bağışıklık sistemini destekler. Bir bardak badem sütü, günlük kalsiyum ihtiyacının %30’unu karşılar. Düşük protein içeriğine (yaklaşık 1 gram) rağmen, kan şekerini dengelemeye ve yağ depolanmasını azaltmaya yardımcıdır. Ancak alerjen riski taşıyabileceği için dikkatli tüketilmelidir.

  1. Soya Sütü

Protein açısından en zengin bitkisel sütlerden biridir. Makro besin değeri inek sütüne en yakın alternatif olan soya sütü, sporcular tarafından da sıkça tercih edilir. Kolesterol içermez ve izoflavon gibi kalp dostu bileşenler sayesinde LDL’yi düşürür. Günde 25 gram soya proteini tüketimi önerilmektedir.

  1. Pirinç Sütü

Karbonhidrat içeriği en yüksek bitkisel süttür. Glisemik indeksi yüksek olduğundan, diyabet hastalarına önerilmez. Ancak alerjen içermediği için soya ya da kuruyemiş alerjisi olanlar için güvenli bir seçenektir. Protein oranı düşük olsa da E, D ve B vitaminleri açısından zengindir.

  1. Hindistan Cevizi Sütü

Orta zincirli yağ asitleriyle metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle bilinir. Laurik asit sayesinde antibakteriyel özellik taşır ve iyi kolesterolü (HDL) artırır. Yüksek yağ ve doğal şeker içeriğine sahiptir. Hindistan cevizi suyuyla karıştırılmamalı; bu sütün, meyvenin etli kısmından elde edildiği unutulmamalıdır.

  1. Yulaf Sütü

Beta-glukan içeriği sayesinde kalp dostudur. LDL kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekerini dengelemede rol oynar. Badem sütünden daha fazla protein, pirinç sütünden ise daha az karbonhidrat içerir. Lif oranı yüksek olduğundan uzun süre tok tutar.

Bitkisel sütlerin her biri, farklı ihtiyaçlara yönelik olarak fayda sağlar. Eğer protein ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız soya sütü; kalp sağlığını desteklemek istiyorsanız yulaf sütü; alerjilere dikkat ediyorsanız pirinç sütü; antioksidan ve E vitamini takviyesi arıyorsanız badem sütü; metabolizmayı hızlandırmak ve bağışıklığı güçlendirmek istiyorsanız hindistan cevizi sütü sizin için doğru seçim olabilir.

Şunlara da göz atın:

  1. 6 Farklı Bitkisel Süt ve Faydaları
  2. Sütün Hiç Bilmediğiniz 13 Farklı Kullanım Alanı
  3. Laktoz Oranı Düşük Süt Ürünleri
  4. Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?
  5. İnek Sütü İçmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Çöpe atmayın: Bu gıda gerçek bir süper besin olabilir
Limonlu Kek Yoğurtla Yapılır Mı?
Filizlenmiş Bakliyat Yenir Mi?
İyi Kolestrol Artıran 10 Yiyecek
Poğaçanın Üstünün Parlak Olması İçin Ne Yapmalı?
Yemeklerde Hangi Salça Kullanılır?