Aşurenin temel malzemeleri yörelere göre farklılık gösterse de olmazsa olmazları vardır. Öte yandan; siyah ya da beyaz olmaması için de bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. İşte aşurenin olmazsa olmazları…

- Buğday (aşurelik buğday – pişmiş, yumuşak ve dağılacak kıvamda)
- Nohut (haşlanmış)
- Fasulye (haşlanmış)
- Kuru kayısı, kuru üzüm, incir (şeker dengesi için kurular önceden ıslatılır)
- Şeker (tatlandırmak için)
- Su (kıvam için yeterli miktarda)
- Tarçın, karanfil (isteğe bağlı aroma katmak için)
- Nar taneleri, ceviz, fındık, badem, kuş üzümü (süsleme için)
Bunların dışında portakal kabuğu, karanfil suyu gibi lezzet arttırıcılar da tercih edilebilir ama yukarıdaki ana malzemeler olmadan tam bir aşure olmaz.
Aşurenin Siyah Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Aşurenin siyahlaşmasının en yaygın nedeni kuru incirdir. Çünkü incir pişerken rengi salarak tüm tencereyi koyulaştırabilir.
- Kuru inciri ayrı bir tencerede haşlayın, süzün ve en son aşamada doğrayarak ekleyin.
- Aynı şekilde kuru üzüm de koyulaştırabilir. Onu da önceden ıslatıp, süzerek kullanın.
- Aşureye karanfil koyacaksanız, karanfili suyla kaynatıp o suyu kullanın. Kendisi koyulaştırabilir.
- Metal kaşıkla sürekli karıştırmak da rengin koyulaşmasına sebep olabilir; tahta kaşık tercih edin.
Aşurenin Beyaz Olması İçin Ne Yapmak Lazım?
Aşurenin beyaz ve parlak olması isteniyorsa:
- Süt ekleyin. Aşureye genellikle pişme sonunda 1-2 su bardağı süt eklemek hem kıvamı açar hem rengini açar.
- Buğdayı pişirirken kararmaması için ilk suyu dökülüp yeni suyla haşlanmalı.
- İçine konacak meyveler önceden yıkanıp haşlanmalı, aşureye en son eklenmeli.
- Şeker de rengin netliğini etkiler, zamanlaması önemlidir.
Şunlara da göz atın:
- Aşureye Sırasıyla Ne Konur?
- Aşureye Ne Katılmaz?
- Sır Gibi Saklanan Aşure Tüyoları
- Aşure Hangi Durumlarda Bozulur?
- Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır?