1 Tepsi Baklava Kaç Kilo?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Baklavanın kilosu, kullanılan malzeme miktarına, tepsi boyutuna ve kat sayısına göre değişir. Ancak genel ölçülere göre 25 dilimli bir tepsi baklava 2 buçuk kilo, 50 dilimli baklava 5 kilo ve 70 dilimli baklava 7-8 kilo civarındadır. Ancak baklavanın şekline ve kullanılan tepsinin büyüklüğüne göre kilosu değişiklik gösterir.

Baklava, Türk mutfağının en bilinen ve sevilen şerbetli tatlılarından biridir. İncecik açılmış yufkaların arasına bolca ceviz, fıstık veya badem gibi iç malzemeler konularak hazırlanır ve tereyağıyla kat kat dizildikten sonra fırında altın rengi alana kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine sıcak şerbet dökülür. Sonuçta dışı çıtır, içi yumuşak, aroması zengin bir tatlı ortaya çıkar.

1 Tepsi Baklava Kaç Kilo?

  1. 30 cm yuvarlak tepsi (ev tipi) 20-25 dilim baklava: 2-2,5 kilo
  2. 40x50 cm dikdörtgen tepsi (fırınlarda satılan standart tepsi) 40-50 dilim baklava: 4-5 kilo
  3. Büyük baklava tepsisi 60-70 dilim baklava: 7-8 kilo

Ağırlığı Etkileyen Faktörler

  1. İç harç miktarı: Antep fıstıklı baklava genelde cevizliye göre daha hafif olur; çünkü fıstık daha kuru bir iç malzemedir.
  2. Kat sayısı: İnce açılmış 30–40 kat baklava daha hafif olur, kalın açılan az katlı baklava daha yoğundur.
  3. Şerbet oranı: Şerbet fazla olursa baklavanın ağırlığı artar; bu durumda 1 tepsi 1 kg kadar daha ağır gelebilir.
  4. Tereyağı miktarı: Gerçek sade yağ (tereyağı) ile yapılan baklava, hem daha aromatik olur hem de gramaj olarak biraz daha ağırdır.


  1. Baklava Hamuru Nasıl Yapılır?
  2. Baklava Nasıl Saklanır?
  3. Ev Yapımı Baklava Tarifleri
  4. Baklava Kaç Kalori?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

6 Aralık Masterchef Türkiye 2025 Şampiyonu Kim Oldu?
Mangonun Olgun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Mercimek Köftesinin Ölçüleri Nelerdir?
Kavala Kurabiyesi Yapmanın Püf Noktaları
En Güzel Kuymak Hangi Peynirle Yapılır?
Evde Yapılan Ekmeğin Yumuşak Olması İçin Ne Yapılır?