Uyku Çiçeği (Süs Yoncası) Bakımı Nasıl Yapılır?

Uyku çiçeği (süs yoncası) nedir? Uyku çiçeği bakımı nasıl yapılır? Evde yetiştirebileceğiniz en güzel çiçek türlerinden biri olan uyku çiçeği bakımı hakkında merak edilenler:
Uyku Çiçeği (Süs Yoncası) Bakımı Nasıl Yapılır?
13 Ekim 2023, 13:34

Kökeni Güney Amerika'ya dayanan uyku çiçeği, aynı zamanda süs yoncası olarak da bilinir. Birçok iklimde yetiştirilebilen bu çiçek, etkileyici güzelliği ile dünyanın farklı yerlerinde bulunabilir. Sabahları mor renkli çiçekler açar ve akşamları çiçeklerini kapatıp boru şeklini alarak uykuya dalar. Yaklaşık 800 türe sahip olan bu çiçek, en fazla 20 cm uzunluğuna ulaşabilir. Soğanlı bir kök yapısına sahip olduğu için, kökleri yavruladığında çoğaltmak mümkündür. 

uyku çiçeği

Uyku Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Uyku çiçeği, hafif ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder. Ağır ve sıkışık topraklar, bitkinin köklerinin havasız kalmasına ve zamanla çürümesine neden olabilir. İyi drenajlı topraklar, köklerin daha rahat gelişmesini sağlar. 
  2. Uyku çiçeği, torflu toprakları sever. Organik maddeler bakımından zengin olan torflu toprağın pH seviyesi 6-7,5 arasında olmalıdır.
  3. Uyku çiçeği küçük veya orta büyüklükte saksılarda yetiştirilebilir. Saksının çiçekten çok büyük olmaması gerekir. Aynı zamanda saksının drenaj delikleri olmasına da dikkat etmeniz gerekir. 
  4. Uyku çiçeği, sabah güneşi alabileceği bir yere konumlandırılmalıdır. Öğlene kadar güneşi aldıktan sonra, gölgeye alınmalıdır. Aksi takdirde güneş altında bekledikçe yaprakları yanabilir.
  5. Uyku çiçeği, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Toprak nemliyse sulama işlemi ertelenebilir. Ancak toprak kuruysa, sulama işlemi hemen yapılmalıdır. 
  6. Uyku çiçeği soğuk ve rüzgarlı havaları sevmez. Bu yüzden balkonda veya bahçede ise, rüzgardan korumak için evin içine alınmalıdır. 

uyku çiçeği

Uyku Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Uyku çiçeği büyüyüp geliştikçe köklerinde yavru soğanlar oluşur. Ortalama 1 yıl içinde düzenli bakım yapılırsa, bir sonraki yıl yeni yavrularla karşılaşmak mümkündür. Böyle durumlarda, köklere zarar vermeden yeni yavruları alın. Başka bir saksıya önce torflu toprak karışımı dökün. Ardından yavru soğanları aralıklı bir şekilde saksıya yerleştirin. Üzerini hafifçe toprakla örtün ve ilk can suyunu verin. Düzenli sulama yaparak yeni bitkilerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiçek açan kaktüs türleri nelerdir?
  2. Aslanağzı nasıl yetiştirilir?
  3. Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Siklamen bakımı nasıl yapılır?
  5. Güzel hatun çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo