Ocak Ayı Bahçe Bakımı: Ocak Ayında Ne Ekilir?

Soğuk havaların yoğun olduğu Ocak ayında, bahçe bakımına her zamankinden fazla dikkat etmeniz gerekir. İşte, Ocak ayı boyunca yapmanız gereken bahçe işleri ve bitki bakımı:
Ocak Ayı Bahçe Bakımı: Ocak Ayında Ne Ekilir?
02 Ocak 2024, 13:58

Ocak ayı, yeni başlangıçlar için mükemmel bir aydır. Bu ayda havalar iyice soğumaya başladığı için, bitki ve bahçe işlerine dikkat etmek, yağmur ve kar gelmeden önce bitkileri korumak gerekir. Aksi takdirde ilkbahar ve sonbahar aylarında bahçeden alacağınız verim düşebilir. Özellikle hassas bitkiler, iç mekanlara taşınmalı, dışarıdaki bitkiler ise soğuktan korunmalıdır. Ocak ayında bitkiler uyku-dinlenme dönemine girer. Bu yüzden gerekli işlemleri yapmak için en uygun zamanlardan biridir. 

bitki bakımı

Ocak Ayı Bahçe Bakımı

  1. Öncelikle Ocak ayında bitkiler uyku dönemine girdiği için, yerini değiştirmek istediğiniz bitkileri başka bir ortama taşıyabilirsiniz. 
  2. Ilıman hava koşullarını seven bitkilerin üzerini örtebilir veya daha sıcak mekanlara taşıyabilir. 
  3. Yeni ekim yapacağınız saksıları yıkayın. İçindeki toprak, mantar ve parazitlerden kurtulmak için fırça yardımıyla temizleyin. 
  4. Yağmur, kar ve rüzgar gibi hava şartlarından etkilenen bitkilerini tespit ederek bakımlarını yapın. 
  5. Hava şartlarından etkilenen bitkilerin kırılan dallarını budayın. Budadığınız kısma aşı macunu sürmeyi unutmayın. 
  6. Yerlerdeki çalı, çiçek ve kuruyan yaprakları mutlaka temizleyin. Çürümüş yapraklar mantar oluşumuna yol açabilir. 
  7. Ocak ayında don olayları görülebilir. Bu yüzden bitki koruyucu örtüler ile bahçenizi korumaya alın. 

ağaç budama

  1. Narin bitkileri korumak için, topraklarını ağaç kabuklarıyla kaplayın. Özel gübrelerle bitkilerinizi besleyin. Özellikle potasyum ve fosfor içerikli gübreler tercih edin.
  2. Çim yüzeylerin yosunlaşmış kısımlarını uygun bir ilaç ile ilaçlayın. Bu sayede baharda daha canlı bir şekilde çıkacaktır. 
  3. Açelya, kalanşo, Atatürk çiçeği, orkide, begonya gibi hassas bitkileri, mutlaka evin sıcak bir alanına taşıyın. 
  4. Ocak ayında bahçede drenaj sorunu görünebilir. Bunu önlemek için, açık kanal veya kapalı kanal sistemi kullanabilirsiniz. Kanalınız varsa, tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin. 
  5. Ağaçların dinlenme döneminde kuru budama yapılmalıdır. Özellikle elma ve armut ağaçları mutlaka budanmalıdır. Kışın yapılan budama, verimi artırır. İkinci budamayı ağaç yeşillenmeye başladığında yapabilirsiniz. 
  6. Karnabahar, ıspanak, turp ve havuç gibi kış sebzelerinin olgunlaşmış olanlarını toplayın. 
  7. Ocak ayının sonlarına doğru bitki soğanları uyanmaya başlar. Bu aylarda kardelen ve nergislere sıvı çiçek gübresi verebilirsiniz. 

çuha çiçeği

Ocak Ayında Ne Ekilir?

Ocak ayında, turp, patlıcan, çeri domates, ıspanak, maydanoz, karnabahar, sarımsak, havuç, kereviz, süs lahanası gibi sebzeler ekebilirsiniz. Çiçek olarak kasımpatı, menekşe, çuha çiçeği, sümbül, lale, nergis, anemon ve yıldız çiçeği gibi bitkileri ekmeye başlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ev bitkilerindeki küf nasıl giderilir?
  2. Çatı katı serasında hangi bitkiler yetiştirilir?
  3. Perlit nasıl kullanılır?
  4. Torf toprak nasıl kullanılır?
  5. Tavşan kulağı kaktüs bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo