Bir Diyetisyene Göre Kabızlığın 7 Gizli Sebebi

Kabızlık, genellikle beslenme ile ilişkilidir. Ancak beslenme dışındaki faktörlerde kabızlığa sebep olabilir. Bir diyetisyen, kabızlığın yemekle ilgisi olmayan 7 gizli sebebini açıkladı.
Bir Diyetisyene Göre Kabızlığın 7 Gizli Sebebi
20 Mart 2024, 14:18

Beslenme, kabızlığın hem nedenleri hem de giderilmesinde kesinlikle büyük bir oynar. Özellikle lif açısından düşük bir beslenme tarzı, sık sık kabızlık problemi yaşamanıza sebep olabilir. Çünkü lifli gıdalar sindirimi destekler ve bağırsak hareketlerini düzenler. İşlenmiş et, rafine edilmiş gıdalar, fast food gibi sağlıksız besinler ise bağırsakları olumsuz etkileyerek kabızlığa yol açar. Ancak kabızlığın beslenme dışında da bazı sebepleri olabilir. Bu yazıda kabızlığın beslenme dışındaki sebeplerini yakından inceleyeceğiz.

  1. Yeterince egzersiz yapmamak

egzersiz

Fiziksel aktivite eksikliği kabızlığa katkıda bulunabilir, çünkü düzenli egzersiz bağırsaklarınızdaki kasları uyarmaya yardımcı olarak sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik eder. Üstelik karnınızdaki ve diyaframınızdaki kaslar sindirim için önemlidir ve eğer zayıflarsa sorunlara neden olabilir. Özellikle, karnınızdaki bir kas tabakası olan muskularis , karın duvarlarınızı birbirine sıkıştırmaya ve yemeğinizi sindirmeye yardımcı olur. Düzenli egzersiz, özellikle yaşlı veya daha hareketsiz olma eğiliminde olanlar için bağırsak hareketini iyileştirebilir.

  1. Bazı ilaçlar ve takviyeler

ilaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi kabızlıktır. Ayrıca çeşitli sağlık nedenleriyle yaygın olarak alınan demir ve kalsiyum takviyeleri de bazı kişilerde kabızlığa neden olabilir. Aldığınız ilaçlara veya takviyelere bağlı yan etkilerle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir. 

  1. Regl

regl

Bazı kadınlar regl dönemlerinde daha sık bağırsak hareketleri, hatta ishal yaşarken, diğerleri tam tersini yaşayabilir. Hem ishal, hem de kabızlık progesteronla ilişkili olabilir. Bu hormon, menstruasyon sırasında artar ve kas hücresi hizmetini ve bağırsak hareketini kolaylaştıran kasılma gevşeme yollarını bozarak sindirim sistemini de etkileyebilir. 

  1. Yeterince su içmemek

su

Su içmek, iyi sindirim de dahil olmak üzere çeşitli sağlık nedenleriyle çok önemlidir. Yakın zamanda çok fazla su içmediyseniz, kabızlık problemiyle karşı karşıya olmanız normaldir. Çözünür lifin çözünmesi için suya ihtiyaç vardır, bu nedenle yeterli su alımı olmazsa bağırsak hareketleri yavaşlar. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lif açısından zengin yiyecekleri bol miktarda tüketiyorsanız su alımınızı da artırmayı unutmayın.

  1. Stres

stres

Bir makaleye göre, psikolojik stresin sindirim sistemini bozduğu biliniyor ve bağırsak mikrobiyotanızın tüm bunlarla bağlantılı olabileceği biliniyor. Stres altındayken bağırsak bakterileri sindirim sürecini değiştirir ve tıkanmalara sebep olabilir. Stres, sindirim sisteminizdeki bariyeri de zayıflatabilir ve bakterilerin kan dolaşımınıza sızıp iltihabi bir tepki oluşturduğu "sızdıran bağırsak" ile sonuçlanabilir.

  1. Rutini değiştirmek

uyku rutini

Kendinizi stresli hissetmeseniz bile, vücudunuzu alışkın olmadığı bir şeye sokmak (birden fazla zaman diliminde seyahat etmek veya geç saatlere kadar ayakta kalmak gibi) aslında sindirim sisteminizi ve bağırsak hareketi düzenliliğinizi etkileyebilecek zorlanmaya neden olabilir. Bunun nedeni sirkadiyen ritimlerinizin aslında sindirim süreciyle bağlantılı olmasıdır. Sirkadiyen ritimler genellikle uykuyla ilişkilendirilir; hormonlarınızın 24 saatlik bir döngü içinde ışığa ve karanlığa nasıl tepki vereceğini düzenleyen vücudunuzun iç saatidirler. Ancak sindiriminiz psikolojik sistemlerinize bağlı olduğundan, rutinlere alışma sürecinde kabızlık problemiyle karşılaşabilirsiniz.

  1. Tıbbi durumlar

insülin

Vücudunuzun belirli hastalıklara nasıl tepki verdiğine bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları kabızlığa neden olabilir. Örneğin, diyabetle yaşayan kişilerde kabızlık da görülebilir çünkü bu durum pankreas hormonlarınızı (insülin gibi) ve metabolizmanızı etkileyebilir. Kabızlık problemiyle sık sık karşılaşıyorsanız, en kısa zamanda doktora başvurmanız ve altında yatan sebebi öğrenip en doğru tedaviyle ilerlemeniz çok önemlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kabızlığa neden olan yiyecekler
  2. Kabızlık nasıl geçer?
  3. Kabızlığa iyi gelen bitki çayları
  4. Gıda zehirlenmesi neden olur?
  5. İshale neden olan besinler nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo