Ananas Cildinize İyi Gelir mi?

Ananas, sağlık yararları ile dolu tropikal bir meyvedir. Oldukça lezzetli olan bu meyve cildinize iyi gelir mi? Sizler için anlattık. İşte, ananas cildinize iyi gelir mi:
Ananas Cildinize İyi Gelir mi?
03 Temmuz 2023, 13:06

Ananas, sağlık yararları ile dolu tropikal bir meyvedir. Vitaminler, antioksidanlar, lif ve su açısından zengindir ancak kalorisi düşüktür ve bu da onu ideal bir atıştırmalık yapar. Meyvenin besleyici ve antioksidan içeriği nedeniyle, bazı insanlar da cilt sağlığını iyileştirmek için onu yemeyi veya cildine uygulamayı denemiştir. Bu yazıda, cildiniz için ananas yemenin yararlarının yanı sıra ananası doğrudan cildinize uygulamanın yararları ve zararlarını gözden geçirmektedir.

ananas

Cilt Sağlığı İçin Ananas Yenir Mi?

Ananas, meyvenin sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan bromelain adı verilen güçlü bir enzim içerir. Ayrıca ananasın cildiniz için iyi olduğunun iddia edilmesinin ana nedenlerinden biri de budur. Çalışmalar, bromelainin anti-inflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.  Ciltte küçük, pullu, kabarık noktalara neden olan kronik bir cilt hastalığı olan pityriasis lichenoides Chronica (PLC) olan 8 kişide yapılan bir çalışma, 3 ay boyunca günlük bromelain takviyesinin herhangi bir yan etkiye neden olmadan durumu tersine çevirdiğini kaydetti. Ananasın C vitamini içeriği de cilt sağlığını geliştirebilir. Bir fincan ananas, güçlü bir antioksidan olan C vitamini için Günlük Değerin %88'ini içerir. C vitamini, cilt sağlığınıza fayda sağlayabilecek çeşitli özelliklere sahiptir:

  1. Kollajen Üretimini Teşvik Eder: Cildinize yapısını verirken plastisitesini koruyan bir protein matrisi olan kollajen üretimini teşvik eder.
  2. Antioksidan Özelliği Vardır: Bir antioksidan olarak C vitamini, serbest radikallerin cilt hücrelerinde neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Bunlar, yüksek seviyelerde bulunduklarında zararlı olabilecek kararsız bileşiklerdir.
  3. Yara İyileşmesine Yardımcı Olur: Yeni cilt hücrelerinin üretimini destekleyerek yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, cildinizdeki farkı fark etmek için muhtemelen büyük miktarda ananas yemeniz gerekecek. Bunun yerine, sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece bir bileşeni olarak ananas eklemeyi deneyin.

Ananasın Topikal Olarak Uygulanmasının Faydaları

Bazı insanlar taze meyveyi doğrudan ciltlerine uygulayarak veya ev yapımı yüz maskeleri veya serumlar yaparak ananası topikal olarak kullanırlar. Daha yaygın olarak, insanlar ananas özleri veya bromelain içeren cilt bakım ürünleri satın alırlar. Bazı kanıtlar, bromelainin cilde uygulandığında faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

Bir test tüpü çalışması, bromelain yüz yıkamanın akneye neden olan bazı bakterileri engelleyebileceğini gösterdi. Ayrıca, günde iki kez ananas özlü krem kullanan 11 kişiyle yapılan 12 haftalık bir çalışma, plaseboya kıyasla cilt tahrişini, melazmayı (güneş lekelerini) ve ciltteki yağ üretimini önemli ölçüde azalttığını kaydetti. Bununla birlikte, çalışmada kullanılan ananas özlü krem cilde uygulanmak ve emilmek üzere özel olarak formüle edildiğinden, bu durum taze ananas için geçerli değildir.

ananas

Cilde Taze Ananas Uygulamanın Dezavantajları

Bromelain güçlü bir enzimdir ve ananas yedikten sonra dilin hafifçe şişmesi veya ağız çevresinde kızarıklık gibi cilt tahrişinin oldukça yaygın bir nedenidir.Ananas veya bromelainin etkinliği üzerine yapılan çalışmaların çoğu, taze ananas yerine konsantre ananas özleri kullanmıştır. Bu özler cilde çok daha yüksek dozlarda bromelain verir. Cildinize taze ananas uygulamanın kayda değer bir fayda sağlaması pek olası değildir.

Bromelain dozu muhtemelen cilde fayda sağlamak için çok düşük, ancak cilt tahrişine neden olacak kadar yeterli olacaktır. Taze ananas da cilde kolayca emilmez. Alternatif olarak, ananas özleri veya bromelain ile yapılan cilt bakım ürünlerini kullanmayı deneyin. Bu ürünler, maksimum fayda için cilt tarafından emilecek şekilde formüle edilmiştir ve daha etkili dozlarda bromelain içereceklerdir - genellikle tahriş etmeyen bir formülde.

Şunlara da göz atın;

  1. Ananas detoksu nasıl yapılır?
  2. Ananas nasıl yenir?
  3. Ananas nasıl seçilir?
  4. Ananas suyunun faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo