Bozulmuş Krema Nasıl Anlaşılır?

Bozulmuş krema (süt kreması) bazı belirgin işaretlerle kolayca anlaşılabilir. Kokusu, görünümü bunlardan başlıcalarıdır. Peki; bozulmuş krema nasıl anlaşılır?
Bozulmuş Krema Nasıl Anlaşılır?
29 Mayıs 2025, 09:56

Bozulmuş krema genellikle ekşi veya kötü bir koku yayar. Kıvamı pütürlü hale gelir, rengi sararabilir veya üzerinde küf oluşabilir. Tadında ekşilik veya acılık varsa kesinlikle tüketilmemelidir. Peki; bozulmuş krema nasıl anlaşılır?

bozuk krema

Kokusu

  1. Ekşi veya yoğurtumsu keskin bir koku varsa krema muhtemelen bozulmuştur.
  2. Taze krema genellikle nötr veya hafif süt kokuludur.

Görünüm

  1. Renk değişikliği varsa (sarımtırak, grimsi tonlar) dikkat edin.
  2. Üzerinde küf varsa kesinlikle tüketmeyin.
  3. Krema su ve katı kısmına ayrıştıysa, özellikle bu su kötü kokuyorsa, bozulmuş olabilir.

Kıvamı

  1. Normalde krema akışkan ama yoğun bir kıvamdadır.
  2. Aşırı koyulaşma, jelleşme ya da pütürlü bir yapı bozulduğunun işareti olabilir.

krema

Tadı

  1. Emin değilseniz ve görünüm/koku çok şüpheli değilse minik bir tat testi yapılabilir.
  2. Ekşi, acı veya garip bir tat alıyorsan tüketmeyin.

Son Kullanma Tarihi

  1. Tarihi geçmişse, diğer belirtiler olmasa bile risklidir.
  2. Açıldıktan sonra buzdolabında ortalama 3-5 gün dayanır. Daha uzun süre beklediyse dikkatli olmalısınız.

Eğer elinizdeki krema şüpheli görünüyorsa, riske girmemek en iyisidir. Özellikle çiğ olarak kullanılacaksa (örneğin tatlılarda), bozulmuş krema ciddi mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo