Babagannuş Yapmanın 5 Püf Noktası

Köz kokusu, sarımsak ve zeytinyağının enfes buluşması babagannuş, meze sofralarının yıldızı olmayı her zaman başarıyor. Ama tam kıvamında ve lezzet dolu bir babagannuş için birkaç püf noktasını bilmek şarttır. İşte babagannuş yapmanın püf noktaları.
Babagannuş Yapmanın 5 Püf Noktası
16 Haziran 2025, 10:20

Bazı lezzetler vardır ki sadeliğiyle büyüler, doğallığıyla gönülleri fetheder. Babagannuş da işte tam böyle bir tarif. Közlenmiş patlıcanın is kokan aroması, limonun ferahlığı ve zeytinyağının kadifemsi dokunuşuyla birleştiğinde ortaya çıkan bu meze, sofralarda her daim ilgi odağı olur. İşte babagannuş yapmanın 5 püf noktası.

babagannuş

Patlıcanları közlemenin sırrı

Ateş üstünde közlemek (ocak ya da mangalda) en yoğun aromayı verir. Fırında da yapılabilir ama hafif dumanlı tat için ocak tercih edilir. Patlıcanları közlemeden önce birkaç yerinden çatalla delin, böylece patlamadan pişerler.

Kabuklarını soyduktan sonra süzme

Kabuklarını soyduktan sonra patlıcanları süzgece alıp 10–15 dakika süzmeye bırakın. Böylece acı suyu akar ve lezzeti saflaşır.

Sarımsak oranı

Sarımsağı abartmamak önemli. Ezilmiş 1-2 diş sarımsak genelde yeterlidir. Aşırı olursa tüm tadı bastırabilir.

babagannuş

Baharat ve limon dengesi

Tuz, limon suyu ve zeytinyağı üçlüsü iyi dengelenmeli. Limon fazla olursa tadı keskinleşir, az olursa soluk kalır. İsteğe bağlı olarak kimyon çok yakışır; aromayı derinleştirir.

Zeytinyağını en son ekleyin

Zeytinyağını karıştırma sırasında değil, en son üzerine gezdirin. Böylece tadı daha belirgin olur ve parlak bir görünüm kazandırır.

Bonus: Gaziantep usulü babagannuş

Patlıcanla birlikte közlenmiş biber, domates, biraz da nar ekşisi eklerseniz daha zengin, meze tarzında bir versiyon elde edersiniz.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo