The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan yakın tarihli bir çalışmada, araştırmacılar uzun vadeli ve kapsamlı bir Norveç kohortundan elde edilen verileri kullanarak süt tüketimi (özellikle tam yağlı ve az yağlı süt) ile kardiyovasküler hastalıklar (KVH) veya ölüm oranları arasındaki ilişkileri inceledi.
Çalışmaya göre tam yağlı süt, az yağlı süte kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirildi. Independent'ın haberine göre bilim insanları tam yağlı ve az yağlı sütü karşılaştırıp kişinin ne kadar içtiğine göre ayarlama yaptığında, az yağlı süt tüketmenin tam yağlı süt tüketmeye göre yüzde 11 daha düşük ölüm riski ve yüzde 7 daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğunu buldu.
Çalışma şu yorumda bulunuyor: Süt tüketmiyle kardiyovasküler hastalık ve herhangi bir nedene bağlı ölüm arasındaki ilişki süt türüne göre değişiyor. Tam yağlı süt için pozitif ilişkiler saptanırken, tam yağlı süte kıyasla az yağlı sütün, iskemik kalp hastalığı ve tüm nedenlere bağlı ölümle arasında nispeten ters bir ilişki bulundu.
Independent şu yorumu ekliyor: Sonuçlar, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) mevcut tavsiyeleriyle örtüşüyor. NHS, süt ve süt ürünlerindeki yağın çoğunun doymuş yağ olduğunu ve fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Doymuş yağ oranı yüksek bir beslenme biçimi ayrıca kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesine yol açarak kalp krizi veya felç geçirme riskini artırabilir.