Taş Kadayıf / Adana
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Tatlıların üstünde veya içinde kullanılan yassı kadayıf; ekmek kadayıfı veya muhallebili kadayıf gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Adana yöresi ile özdeşleştirilen taş kadayıf ise, un ve irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık yer verilen tatlının ismi, dışının sert ve kıtır kıtır olmasından gelir. Yarım ay şekli verildiği için bazı yörelerde 'yassı kadayıf' olarak da bilinir. İçi kuruyemiş ile doldurulur ve genellikle yağda kızartılır. Mutfağınızda yeni tatlara ve yöresel lezzetlere yer vermek istiyorsanız, Adana usulü taş kadayıf tarifine başlayabiliriz. 

1 Porsiyon Taş Kadayıf Kaç Kaloridir?

Taş kadayıfın bir porsiyonu, yaklaşık 270 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir.

Bayram zamanlarında veya konuk ağırlarken sunabileceğiniz şerbetli tatlı tarifleri mi arıyorsunuz? İzmir sokaklarının vazgeçilmez lezzeti haline gelen şam tatlısı tarifine göz atabilirsiniz.

Taş Kadayıf / Adana Tarifi İçin

Malzemeler

Malzemeler

İç harcı için

Şerbeti için

Kızartmak için

Üzeri için

Taş Kadayıf / Adana

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamur için; maya, ılık su, şeker ve tuzu bir kasede karıştırın. Maya kabarıp köpürünceye kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.
  2. İrmik, un, süt ve karbonatı ilave edip 2-3 dakika çırparak karıştırın. Kasenin üzerine bir kapak kapatın ve bir saat kadar mayalanması için bekletin.
  3. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı orta ateşte ısıtın ve 30 g Bizim Yağ’ı eritin. Mayalanan hamurdan 2 yemek kaşığı dolusu alıp tavanın ortasına dökün ve tavayı hafifçe çevirerek hamuru küçük yuvarlak şekline getirin.
  4. Üzeri göz göz olup kabarmaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha pişirip fazla kurutmadan ocaktan alın (sadece bir tarafı kızaracak). Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  5. İç harcı için; ceviz, tarçın ve şekeri bir kasede karıştırın.
  6. Şerbeti için; toz şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  7. Kızaran kadayıfın üst kısmına cevizli tarçınlı harçtan yerleştirin ve hamuru ikiye katlayın. Cevizli harç dışarı taşmayacak şekilde kenarlarını iyice bastırın.
  8. Yassı kadayıfları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kadayıfları erittiğiniz 100 g Bizim Yağda kızartın. Üzerine soğuyan şerbetten gezdirin ve ceviz ile süsleyin.
  Püf Noktası
  • Tatlının hamurunu hazırlarken kıvamı sıvı olursa, elenmiş un ilave edin.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Tatlının eşit miktarda pişmesi için, fırını önceden ısıtın ve pişirme esnasında fırın kapağını açmayın.
  • İç harcında, cevize ek olarak ufalanmış fındık ve fıstık kullanabilirsiniz.
  • Son aşamada şerbetin soğuk, tatlının ise sıcak olmasına özen gösterin. Bu sayede kadayıf, şerbeti daha kolay bir şekilde emecektir.

Tarif Kategorileri

Şerbetli Tatlı Tarifleri Yöresel Tarifler Bayram Tatlıları MasterChef Tarifleri Kuruyemişli Tarifler Öğle Yemeği Akdeniz Mutfağı Yemekleri Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Portakallı Revani
Bal Parmak Tatlısı
Yalancı Baklava
Tırtıl Baklava
Baklava Hamuru
Yulaf pare