Tarak Tatlısı Tarifi
Selin Hıdır
1196 Tarif       0 Takipçi
Tarak Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Kıtır dış dokusu, şerbetle yumuşayan içi ve ceviz dolgulu lezzetiyle geleneksel tatların en şık örneklerinden biri olan tarak tatlısı tarifi, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden. Özenle şekillendirilen irmikli hamuruyla görsel bir şölen sunan tarak tatlısı tarifi, çay saatlerinden özel davetlere kadar her ana tatlı bir dokunuş katmak isteyenler için enfes bir seçenek. Peki; tarak tatlısı nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Balkız Tatlısı tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon tarak tatlısı kaç kaloridir?

Bir porsiyon tarak tatlısı 190 kaloridir.

Tarak Tatlısı Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

İç harcı için:

Şerbeti için:

Tarak Tatlısı Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın.
  2. Kaynadıktan sonra 10 dakika kadar orta ateşte pişirin.
  3. Limon suyunu ekleyin, 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  4. Ilımaya bırakın (şerbet soğuk, tatlı sıcak olacak).
  5. Tereyağını yoğurma kabına alın, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı ekleyip karıştırın.
  6. İrmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin.
  7. Azar azar unu ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  8. Ceviz büyüklüğünde bezeler alıp elinizde yuvarlayın.
  9. Her bezeyi temiz bir tarak ya da çatal üzerine koyup bastırarak şekil verin.
  10. Şekil verdiğiniz tatlıları yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
  12. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
  13. Tatlıları şerbeti çekmesi için en az 1 saat dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Oda sıcaklığında veya hafif ılık servis edin: Tarak tatlısı, şerbetini iyice çektikten sonra en ideal kıvamına ulaşır. Oda sıcaklığında ya da hafif ılık şekilde servis edilmesi önerilir.
  • Yanında kaymak veya dondurma ile sunabilirsiniz: Özellikle özel davetlerde tarak tatlısını sade sunmak yerine bir top vanilyalı dondurma ya da bir parça kaymakla eşleştirerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.
  • Üzeri için toz Antep fıstığı, rendelenmiş Hindistan cevizi , toz tarçın, ince çekilmiş ceviz
  • Şık bir sunum için yenilebilir çiçek yaprakları
  • Tatlıları düz bir servis tabağı yerine dantel desenli kağıtlarla ya da klasik Türk motifli tabaklarla servis ederek görsel etkiyi artırabilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması gerekir. Aksi takdirde hamur dağılır ya da sertleşir.
  • Hamur çok sert olursa tatlı kuru olur, çok yumuşak olursa yayılabilir. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvamda olması gerekir.
  • Ölçü olarak 2–2,5 su bardağı un verilse de, yumurta boyutuna ve yoğurt kıvamına göre değişebilir. En son unu azar azar ekleyin ve kıvamı hissederek tamamlayın.
  • Tatlının şekli için kullandığınız tarak, çatal veya rende arkası pürüzsüz ve temiz olmalı ki desen düzgün çıksın.
  • Her fırının pişirme süresi farklıdır. Tatlıların altı hafif pembeleşmeye başladığında kontrol edin. Üzeri çok kızarırsa sertleşebilir.
  • Çok fazla şerbet dökerseniz tatlılar hamurlaşır. Verilen ölçü ideal orandadır, fazla kaçırmayın.

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Bayram Tatlıları Çay Saati Tarifleri Şerbetli Tatlı Tarifleri Pratik Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Süt Şerbetli Haşhaşlı Tatlı Tarifi
Yumurtasız Şekerpare Tarifi
Sarma Kadayıf Tarifi
3 malzemeli şambali
Bayrampare Tarifi
Sütsüz Un Helvası