Hayrabolu Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Tekirdağ mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan Hayrabolu tatlısı, tuzsuz peynir, tahin ve irmik ile hazırlanır. Genellikle kaymak eşliğinde servis edilen bu tatlı, 'Hayrabol ve kadı tatlısı' ismiyle de bilinir. Rumeli göçmenleri tarafından mutfağımıza giren Hayrabolu tatlısı, taze sütün peynire dönüştürülmesi ve hazırlanan peynirin tatlıda kullanılmasıyla sofralardaki yerini alıyor. Malzemeler hazırsa, Tekirdağ usulü Hayrabolu tatlısı tarifi için detaylara geçebiliriz. 

Tokat mutfağından hira tatlısı ve Kahramanmaraş'dan çullama tatlısı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hayrabolu Tatlısı Tarifi İçin

Malzemeler

Şerbeti için:

Üzeri için:

Hayrabolu Tatlısı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Tuzsuz peyniri bir kaba alarak elinizle parçalayın. Ufalanan peynire yumurta ve yumurta sarılarını ekleyin.
  2. Un, irmik, karbonat, ceviz, 10 kaşık tahin ve 10 kaşık kaymağı ekleyerek güzelce karıştırın.
  3. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince, mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın.
  4. Koparttığınız hamurları elinizle yuvarlayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 40 dakika kızartın.
  5. Pişen hamurları fırından çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  6. Şerbet için; Su ve şekeri tencereye ekleyerek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyunu ekleyin.
  7. Soğuyan hamurları şerbetin içerisine atın ve 10 dakika daha kaynatın.
  8. Daha sonra şerbeti çekmeleri için kenara alın.
  9. Şerbet soğuduğunda tatlıları içerisinden çıkartın ve servis tabağına alın. Üzerini kaymak, tahin ve ceviz ile süsleyin. Afiyet olsun.

Tarif Kategorileri

Şerbetli Tatlı Tarifleri Yöresel Tarifler Tatlı Tarifleri Kaymaklı Tatlılar Tahinli ve Pekmezli Tarifler Çay Saati Tarifleri

Benzer Tarifler

Selanik susamlısı
Portakallı Revani
Bal Parmak Tatlısı
Yalancı Baklava
Tırtıl Baklava
Baklava Hamuru