Tavuk Dolması
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Muğla ile özdeşleştirilen tavuk dolması, mineral bakımından zengin bir yemektir. İç pilavla doldurulan bu besin, özellikle yılbaşı sofralarında sık sık tercih edilir. Kalp sağlığını korumasıyla bilinen tavuk, ızgara, fırınlama, kızartma ve haşlama gibi farklı tekniklerle pişirilir. Kemik gelişimini desteklediği için, gelişim çağındaki çocukların ve spor yapanların haftada bir kez tüketmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, mis gibi kokusuyla sofralarınıza renk katacak tavuk dolması tarifine başlayabiliriz.

Tavuk Dolması Tarifi İçin

Malzemeler

İç pilavı için:

Garnitürü için:

Tavuk Dolması

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Tavuğu ısıya dayanıklı büyük bir fırın tepsisine yerleştirin. Sosu için; portakal suyunu, 2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağını, tuzu, havanda ezilmiş sarımsakları, taze çekilmiş karabiberi karıştırın.
  2. Bu karışımı tavuğun her tarafına elinizle ovarak sürün. Portakalı yıkayıp iyice kuruladıktan sonra gelişigüzel doğrayın ve tavuğun iç tarfına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat pişirin.
  3. Yarım saat sonunda bir litre sıcak suyu kepçe yardımıyla tavuğun üzerine ve her tarafına gelecek şekilde dökün.
  4. Tavuğun üzerini iyice ıslatıp suyu sıkılmış yağlı kağıtla ve ısıya dayanıklı bir folyo ile kapatın. Fırının ısısını 160 dereceye indirin ve 30 dakika daha pişirin. Tepsinin içinde biriken 2 bardak suyu daha sonra pilav yapımında kullanmak üzere ayırın.
  5. Pilav için; pirinci 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilmiş ılık suda yarım saat bekletin. Daha sonra akan suyun altında yıkayıp süzün.
  6. Kuş üzümlerini de ılık suda bekletin. Soğanı soyup zar şeklinde doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde ısıtıp soğanları, toz şekeri, bademlerin ve dolmalık fıstıkları kavurun. Süzdüğünüz pirinçleri ilave edin.
  7. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak 10 dakika kavurun. Kuş üzümlerini, tuzu, karabiberi ve yenibaharı ilave edin. Birkaç dakika karıştırıp sıcak et suyu ile hindi suyunu ekleyin.
  8. Yüksek ateşte, birkaç taşım kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın, ateşi de iyice kısın. Pilav suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alın, 10 dakika kapağını açmadan demlendirin.
  9. Bu sırada garnitürleri dilediğiniz gibi kesip veya bütün olarak bırakıp zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırın. Yağlı kağıdın üzerine yayın.
  10. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 20 dakika pişirin. Tavuğu büyük bir servis tabağına alın, İç pilavı dilerseniz içine doldurun, dilerseniz servis tabağının kenarlarına yerleştirin. Garnitürlerle tavuğu süsleyin.
  11. Tavuk dolmasını, patates topları ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Tavuk Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tavuğun lezzetli olması için, tarife başlamadan önce küçük delikler açın. Derinin alt kısmına tereyağı sürün.
  2. Tavuğu fırına atmadan önce kısık ateşte kızartın. Böylece mühürlenmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Mühürleme işlemini istemeyenler, fırın poşeti kullanabilir. Poşetin ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun.
  4. Tavuğun kurumasını engellemek için, fırına içi su dolu bir tepsi daha yerleştirin. Suyla doldurduğunuz tepsiyi, tavuğun altındaki bölmeye yerleştirin.

1 Porsiyon Tavuk Dolması Kaç Kaloridir?

  1. Tavuk dolmasının bir porsiyonu, yaklaşık 120 kaloridir. Zengin besin değerlerine sahip olan bu tarifi, diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Kolay bir şekilde hazırlanan tavuk yemekleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, fırında tavuk tarifini deneyebilirsiniz. Dilerseniz, birbirinden lezzetli tariflere yer verilen dolma tariflerine de göz atabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Öğle Yemeği Fırın Yemekleri Tavuk Yemekleri Yöresel Tarifler Dolma Tarifleri

Benzer Tarifler

Nar ekşili kuru dolma
Kırkçikli kelem dolması
Erik Dolması
Rocoto Relleno
Açık biber dolma
Kofik Dolması