Kabak Çiçeği Dolması
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Kabak çiçeği dolması; Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kabak çiçeği dolması; yöreye göre değişse de genellikle temmuz ayında, Ege ve Akdeniz’de sabahın erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinden yapılır. Çiçeklerin sabah toplanmasının sebebi çiçeklerin tam olarak açık olduğu ve ısıdan dolayı yıpranmadığı zamanın sabah saatleri olmasıdır. Dolma için meyvesiz çiçekler seçilir. Dikenli yeşil taç yaprakları sökülür. İç kısımları ayıklanarak çiçekler yıkanır ve süzülür. Kabak çiçekleri hazır olduğunda kabak çiçeği dolmasının iç harçı hazırlanır. Ayrıca kabak çiçeği B1 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, nişasta ve protein minerallerini içermesinden dolayı sağlığa da oldukça yararlıdır. Girit usulü kabak çiçeği dolması ve Ege usulü kabak çiçeği dolması gibi çeşitleri vardır. İçi versiyonda hemen hemen aynı şekilde hazırlanır. Sofraların vazgeçilmesi, Ege’nin en sevilen yemeklerinden olan kabak çiçeği dolması nasıl yapılır sorusu için malzemeler şöyle:

Kapanan Kabak Çiçeği Nasıl Açılır?

1 Adet Kabak Çiçeği Dolması Kaç Kalori?

Düşük kalorili dolma tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, zeytinyağlı biber dolması veya kuru patlıcan dolması tarifine göz atabilirsiniz.
Kabak Çiçeği Dolması Tarifi İçin

Malzemeler

Kabak Çiçeği Dolması

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Kuru soğanları küp küp doğrayın. Ortadan bölünen ve uç kısımları alınmış domatesleri ince kısımla rendeleyin. Elinizdeki dereotu yapraklarını ipince olacak şekilde kıyın.
  2. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları yapraklara zarar vermemeye dikkat ederek çıkartın.
  3. Yapraklara zarar vermeden, çiçeklerin içerisindeki sarı kısımları alın.
  4. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye döküp yağınız ısınınca kuru soğanları bu yağda renk alana kadar kavurun. Pirinçleri yıkayın ve soğanlarla kavurmaya devam edin.
  5. Rendelenmiş domateslerle beraber karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ekleyerek düşük ateşte suyu çekilene kadar karıştırarak pişirin.
  6. Sosun oturması için kısa bir süre dinlendirdikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip iyice karıştırarak harmanlayın.
  7. Hazırladığınız dolma harcını çiçeklerin iç kısmına azar azar, çiçekleri zedelemeyecek seviyede doldurun. Çiçekleri, üstten içe doğru dikkatlice katlayıp katlanan yer altta kalacak şekilde tencereye dizin.
  8. Kalan zeytinyağını tenceredeki dolmaların üzerlerinde gezdirip, dolmaların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin.
  9. Tencerenin kapağını kapatın ve kabak çiçeği dolmanızı kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  10. Arzunuza göre limon dilimleriyle beraber ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Püf Noktası
  • Kabak çiçeği dolması tarifi kadar lezzeti için püf noktaları da önemlidir. İşte mükemmel bir lezzete sahip zeytinyağlı kabak çiçeği dolması için püf noktalar:
  • Kabak çiçeklerinin inceliğinden dolayı her zaman yırtılma riski vardır. Bu risk sebebiyle elinizdeki kabak çiçeklerini hazırladığınız iç harçla azar azar ve yavaş yavaş doldurun.
  • Dibinin tutması veya yanması riskine karşın zeytinyağlı dolma içini az ve kısık ateşte pişirirseniz kabak çiçeği dolmanız daha lezzetli olacaktır.
  • Arzunuza göre yemeğinizi bol baharatlı ve dolmalık fıstıklı zeytinyağı harcıyla da hazırlayabilirsiniz.
  • Dip tutması her yemekte var olan bir risktir. Bu riski minimuma indirmek için tencerenin dibine dereotu sapları yerleştirebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Vegan Yemek Tarifleri Öğle Yemeği Ege Mutfağı Yemekleri Dolma Tarifleri MasterChef Tarifleri Yöresel Tarifler Kabaklı Tarifler Diyet Yemekleri Sebze Tarifleri Hafif Yemekler Zeytinyağlı Yemek Tarifleri

Benzer Tarifler

Nar ekşili kuru dolma
Kırkçikli kelem dolması
Erik Dolması
Rocoto Relleno
Açık biber dolma
Kofik Dolması