MICHELIN 2026’nın Yıldızları Kadınlar Oldu!

Aliye Gümüş

Lezzet.com.tr Yazarı agumus-danisman@bigmedia.com.tr
MICHELIN 2026, kadın şeflerin dikkat çekici başarısını görünür kılarken, rehberin ilk kez tüm Türkiye’yi değerlendirme kapsamına alacağını da duyurdu. Gastronomi sahnesi hem temsil gücüyle hem coğrafi genişliğiyle büyüyor.

Türkiye’de gastronominin yükselen ivmesi, MICHELIN Rehberi’nin 2026 seçkisiyle bir kez daha görünürlük kazandı. Bu yılki açıklamada dikkat çeken pek çok başlık vardı; ancak en çarpıcı olanı, mutfakların giderek daha güçlü biçimde kadın şeflerle şekillenmesiydi. MICHELIN’in bu yıl sunduğu tablo, yalnızca teknik bir başarı listesinden ibaret değil; aynı zamanda Türkiye mutfağının temsil gücünün de genişlediğini gösteriyor. Üstelik bu yıl, Türkiye’de ilk kez bir kadın kooperatifi işletmesinin MICHELIN seçkisine girmesi, kadın emeğinin gastronomi sahnesindeki görünürlüğü açısından ayrıca tarihi bir adım oldu.

MICHELIN Rehberi’nin açıklamalarına göre 2026 seçkisi; İstanbul, İzmir, Muğla ve bu yıl ilk kez yer alan Kapadokya’dan toplam 54 yeni restoranı içeriyor. Kapadokya’nın teruara dayalı güçlü mutfak kültürü, müfettişler üzerinde derin bir izlenim bırakmış görünüyor. Bununla birlikte en büyük haber, 2026’dan itibaren rehberin ilk kez tüm Türkiye’yi kapsayacak olması. Böylece ülke, kendi ulusal gastronomi seçkisine sahip olacak.

Yılın en dikkat çekici başarılarından biri, İzmir’deki Vino Locale’in iki MICHELIN Yıldızına yükselmesi oldu. Revithia, Araf ve Mezra Yalıkavak’ın ilk yıldızlarını alması ise bölgesel çeşitliliğin güçlendiğini gösteriyor.

MICHELIN Genç Şef Ödülü’nün Muğla’daki Yakamengen III restoranının 29 yaşındaki şefi Duru Akgül’e verilmesi, bu yılın en ilham verici gelişmelerinden biri. Akgül’ün sürdürülebilir malzemelere olan bağlılığı ve yaratıcı tekniği, genç şeflerin Türkiye mutfağını nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor.

Sommelier ve servis ödülleri de Türk şarap kültürü ve misafirperverliğinin uluslararası standartlarda temsil edildiğini gösteriyor. Bu yıl açıklanan seçki, Türkiye gastronomisinin çeşitlenerek derinleştiği bir döneme işaret ediyor.

MICHELIN 2026 SEÇKİSİ, TAM LİSTE

İki MICHELIN Yıldızı

TURK Fatih Tutak – İstanbul

Vino Locale – İzmir (Yeni)

Bir MICHELIN Yıldızı (3 yeni, toplam 15)

Araf İstanbul – İstanbul (Yeni)

Araka – İstanbul

Arkestra – İstanbul

Casa Lavanda – İstanbul

Kitchen By Osman Sezener – Muğla

Maçakızı – Muğla

Mezra Yalıkavak – Muğla (Yeni)

Mikla – İstanbul

Narimor – İzmir

Neolokal – İstanbul

Nicole – İstanbul

OD Urla – İzmir

Revithia – Nevşehir (Yeni)

Sankai by Nagaya – İstanbul

Teruar Urla – İzmir

Michelin Genç Şef Ödülü

Duru Akgül, Yakamengen III

Michelin Servis Ödülü

Ezgi Serdaroğlu, Teruar Urla

Michelin Sommelier Ödülü

Ersin Topkara - Neolokal

Yeşil Yıldız (4 yeni, toplam 13)

Agora Pansiyon – Muğla

Asma Yaprağı – İzmir

Babayan Evi Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Casa Lavanda – İstanbul

Mezra Yalıkavak – Muğla

Neolokal – İstanbul

OD Urla – İzmir

Orfoz – Muğla (Yeni)

Telezzüz – İstanbul

Teruar Urla – İzmir (Yeni)

The BARN – İstanbul

TURK FATİH TUTAK – İstanbul (Yeni)

Vino Locale – İzmir

Bib Gourmand (16 yeni, toplam 39)

Adil Müftüoğlu – İzmir

Agora Pansiyon – Muğla

Ahmet Ustam Ocakbaşı – İstanbul (Yeni)

Ali Ocakbaşı Karaköy – İstanbul

Aravan Evi – Nevşehir (Yeni)

Arka Ristorante Pizzeria – Muğla

Aslında Meyhane – İzmir

Asma Yaprağı – İzmir

Ayşa Boşnak Börekçisi – İzmir

Babayan Evi Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Bağarası – Muğla (Yeni)

Beğendik Abi – İzmir

Beynel – Muğla

Casius Antioch Kitchen – İstanbul (Yeni)

Cuma – İstanbul

EFENDY – İstanbul

Foxy Nişantaşı – İstanbul

Happena – Nevşehir (Yeni)

İki Sandal – Muğla

Karaköy Lokantası – İstanbul

Kemal'in Yeri – İzmir (Yeni)

LA Mahzen – İzmir

Mahir Lokantası – İstanbul (Yeni)

Mandalya – Muğla (Yeni)

Mezegi – Muğla (Yeni)

mutfakkoz – İstanbul (Yeni)

Nazende Cadde – İstanbul

Old Greek House – Nevşehir (Yeni)

Otantik Ocakbaşı – Muğla

Pandeli – İstanbul

Partal Kardeşler Balık Restorant – İzmir (Yeni)

Parvus Kalamış – İstanbul (Yeni)

SADE "Beş Denizler Mutfağı" – İstanbul

Tabal Gastronomi Evi – Niğde (Yeni)

Tatbak – İstanbul

Tavacı Recep Usta Alsancak – İzmir

Tavacı Recep Usta Bostancı – İstanbul

Tershane – İstanbul

Yanyalı Fehmi Lokantası – İstanbul (Yeni)

Tavsiye Edilenler (38 yeni, toplam 115)

1924 İstanbul – İstanbul

29 – İstanbul

ADA Restaurant – Muğla (Yeni)

Aheste – İstanbul

Aida - vino e cucina – İstanbul

Aila – İstanbul

Akira Back İstanbul – İstanbul

Alaf – İstanbul

Amavi – İzmir

Apartıman Yeniköy – İstanbul

AŞEKA – İstanbul

Avlu Restaurant – İstanbul

AQUA – İstanbul

AZUR – İstanbul

Balıkçı Kahraman – İstanbul

Balmumu Dükkan Lokanta – İzmir (Yeni)

Barbarossa – Muğla

Basta Neo Bistro – İstanbul (Yeni)

Beyti – İstanbul

Birinci Kordon Balık Restoran – İzmir

BİZ İstanbul – İstanbul (Yeni)

Borsa Restaurant – İstanbul

Calipso Fish – İstanbul

Çark Balık Çeşme – İzmir

Deraliye – İstanbul

Dereköy Lokantası – Muğla

Eleos Yeşilköy – İstanbul

Emektar Kebap – İzmir (Yeni)

Ernest's Bar by Çok Çok Pera – İstanbul

Esca – İzmir (Yeni)

Fauna – İstanbul

GALLADA – İstanbul

Giritli – İstanbul

Gorgoli – Nevşehir (Yeni)

Gula Urla – İzmir

Gün Lokantası – İstanbul (Yeni)

Hakkasan Bodrum – Muğla

Hakkasan İstanbul – İstanbul

Havuş Lokantası – İstanbul (Yeni)

Herise İstanbul – İstanbul

Hiç Lokanta – İzmir

Hodan Yalıkavak – Muğla (Yeni)

Hus Şarapçılık – İzmir

Itsumi – İstanbul

İsabey Bağevi – İzmir

Kardeşler Restoran – Aksaray

Karnas Vineyards – Muğla

Kasap Fuat Alsancak – İzmir

Kasap Fuat Çeşme – İzmir

Khorasani – İstanbul

Kornél – Muğla

Kurul Bitez – Muğla

Kısmet Lokantası – Muğla

Kıyı Restaurant – İstanbul

Levan – İzmir

Lil'a Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Liman İstanbul – İstanbul (Yeni)

Loft Elia – Muğla

Lokanta 1741 – İstanbul

Lokanta by Divan – İstanbul

Lokanta Feriye – İstanbul

Lokanta Limu – İstanbul (Yeni)

Lucca by the Sea – Muğla

Malva – Muğla

Maromi İstanbul – İstanbul (Yeni)

Moniq Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Monteverdi Ristorante – İstanbul (Yeni)

Mori – Muğla

Muutto Anatolian Tapas Bar – İstanbul (Yeni)

Mürver – İstanbul

Nahita Cappadocia – Nevşehir (Yeni)

Nobu İstanbul – İstanbul

OCAK – İstanbul

ONNO Grill & Bar – Muğla (Yeni)

Okra İstanbul – İstanbul (Yeni)

Orfoz – Muğla

Orkide Balık – Muğla

Park Fora Balık ve Deniz Ürünleri Restoranı – İstanbul

ROKA – İstanbul (Yeni)

Reserved Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Ritüel – İzmir (Yeni)

Roka Bahçe – İzmir

Ruby – İstanbulRumelihisarı İskele – İstanbul

Sait – Muğla

Scappi – İzmir

Saklı Konak Cappadocia – Nevşehir (Yeni)

Sapa İstanbul – İstanbul (Yeni)

Seki Restaurant – Nevşehir (Yeni)

Seraf Mahmutbey – İstanbul

Seraf Vadi – İstanbul

Seten – Nevşehir (Yeni)

Seyhan Et – İzmir (Yeni)

Sıralı Kebap – İstanbul (Yeni)

Sia Eli – Muğla

Sofram Restaurant – Niğde (Yeni)

SOTA ALAÇATI – İzmir

Spago Istanbul by Wolfgang Puck – İstanbul

St. Regis Brasserie – İstanbul

Sunset Grill & Bar – İstanbul

Şans Restaurant – İstanbul

Şark Balık – İzmir (Yeni)

Telezzüz – İstanbul

Terakki – İzmir (Yeni)

Terrazza Italia – İstanbul (Yeni)

The BARN – İstanbul

The Red Balloon – İstanbul

Tık Tık Kadın Emeği – Nevşehir (Yeni)

Topaz – İstanbul (Yeni)

Tuğra Restaurant – İstanbul

Tuti – Muğla

Uzundere Kapadokya Mutfağı – Nevşehir (Yeni)

Yakamengen III – Muğla (Yeni)

Yeni Lokanta – İstanbul

Zuma Bodrum – Muğla

Zuma İstanbul – İstanbul

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler