Yumuşayan Salatalık Nasıl Kurtarılır?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Yumuşamış salatalık, tazeliğini kaybetmeye başlamış ama hâlâ kurtarılabilecek durumdaysa, onu tamamen ziyan olmaktan kurtaracak birkaç yöntem vardır. Peki; yumuşayan salatalık nasıl kurtarılır? İşte yanıtı.
Yumuşayan Salatalık Nasıl Kurtarılır?

Yumuşamış salatalıkları buzlu suda 15-30 dakika bekleterek bir miktar dirilik kazandırabilirsiniz. Çok yumuşamış olanları doğrayarak turşuya çevirmek ya da cacık yapmak iyi bir değerlendirme yoludur. Ancak salatalık küflenmiş veya ekşi kokuyorsa, tüketmeden atmak en sağlıklısıdır. Peki; yumuşayan salatalık nasıl kurtarılır? İşte o yöntemler!

salatalık

Buzlu Suda Bekletme

Salatalığı dilimlemeden bütün halde:

  1. Bir kâseye ya da kase büyüklüğünde bir kaba buzlu su koyun.
  2. Salatalığı içine atın ve 15-30 dakika bekletin.
  3. Bu işlem, salatalığın hücrelerinin su emmesini sağlar ve bir miktar sertliğini geri kazandırır.

Not: Bu yöntem çok fazla yumuşamış veya buruşmuş salatalıklar için değil, hafif yumuşamış olanlar için etkilidir.

Turşu Yapmak

Eğer salatalık epey yumuşamışsa ve taze tüketim için uygun değilse, onu değerlendirmek için şu şekilde turşu yapabilirsiniz:

  1. Yumuşak kısımları kesip atın.
  2. Kalan sağlam kısmı doğrayın.
  3. Sarımsak, sirke, su, tuz ve isteğe bağlı baharatlarla hızlı bir turşu kurun (buzdolabında birkaç saat beklemesi yeterli olabilir).
  4. Böylece salatalığın tadını ve ömrünü uzatabilirsiniz.

Soğuk Çorba / Cacık Yapmak

Yumuşamış ama tadı hâlâ iyi olan salatalıklar için ideal:

  1. Küçük doğrayarak cacık yapın.
  2. Yoğurt, nane, sarımsak ve zeytinyağı ile karıştırın.
  3. Blender’dan geçirerek soğuk bir çorba haline de getirebilirsiniz (ayranlı çorba gibi).

Smoothie veya Detoks Suyu

Yumuşak salatalık, su oranı yüksek olduğu için detoks içeceklerine uygundur:

  1. Nane, limon, zencefil gibi malzemelerle birlikte blender’a atın.
  2. Ferahlatıcı ve sindirime yardımcı bir içecek elde edebilirsiniz.

Kurtarılamayacak Durumlar

Eğer salatalık:

  1. Küflenmişse,
  2. Ekşi veya kötü kokuyorsa,
  3. İç kısmı çok sulu ve lif lif olmuşsa,

O zaman tüketmemek en doğrusudur.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Masterchef Sercan Şahinoğlu Kimdir?
17 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Altıncı İsim Belli Oldu!
Çikolatalı Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu
Bisküvili Havuç Topları Yapmanın Püf Noktaları
Mantı Hamuru Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Supangle Yapmanın Püf Noktaları