Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?
Yulaf sütü nedir, nasıl yapılır? Yulaf sütü posası ne yapılır? Yulaf sütü ne işe yarar? Yulaf sütü yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte, ev yapımı yulaf sütü tarifi ve kullanımı:

Evde yulaf sütü yapmak istiyorsanız, laktoz intoleransınız varsa ya da inek sütü yerine vegan bir alternatif arıyorsanız sadece tek malzemeyle yapılan bu tarife bayılacaksınız. 


Ev Yapımı Yulaf Sütü Tarifi

Malzemeler;

  1. 100 gr yulaf lapası
  2. Su
  3. 1/2 çay kaşığı deniz tuzu


Nasıl Yapılır?

  1. Yulaf lapasını bir kâseye koyun üzerini örtecek kadar su ekleyin. Kâsenin üzerini ince bir havlu ile kapatın ve gece boyunca odanın serin bir yerinde bekletin.
  2. Karışımı süzün, suyu atın ve musluğun altında birkaç saniye durulayın.
  3. Yulafları bir mutfak robotuna koyun üzerine 750 ml soğuk su ve ½ çay kaşığı ince deniz tuzu ekleyin. Tamamen pürüzsüz olana kadar 2-4 dakika arası karıştırın.
  4. Karışımı ne kadar ince yaparsanız süt o kadar kremalı olur.
  5. Bir süzgecin üzerine tülbent serin ve sütünüzü bir kabın içerisine almaya başlayın. 1 saat süzülmeye bırakın.
  6. Arada bir, tortunun bir kısmını dağıtmak için bezin altını bir kaşık yardımıyla sıyırın. Bu işlem süzülmeyi hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
  7. Sıvının çoğu kabın içerisinde olduğunda, tülbentin kenarlarını bir araya toplayın ve sütün kalanını çıkarmak için iki elinizle sıkıca sıkın.
  8. Artan yulaf posasını atın ya da değerlendirmek isterseniz kullanılmış kahve telvesi ekleyerek vücut peelingi olarak da kullanabilirsiniz. 
  9. Daha ince bir kıvam istiyorsanız, bir şişeye veya kaba dökmeden önce karışıma 50 ml soğuk su ekleyin.
  10. Aşağıdaki sorun giderme ipuçlarına da göz atabilirsiniz. Yulaf sütünüzü 2-3 gün buzdolabında bekletin ve kullanmadan önce çalkalayın. 

Yulaf Sütü Çok İnce Olursa Ne Yapmak Gerekir?

Sadece su geliyorsa, kumaş yulaf sütünün geçmesine izin vermeyecek kadar kalın olabilir. Bir tülbent veya ince gözenekli bir elek deneyin. Çok inceyse, bunun nedeni normalde alttaki tortuyu yeterince sıkmamanızdır.  

Yulaf Sütü Çok Kalın Olursa Ne Yapmak Gerekir?

Yulaf sütü istediğiniz kıvama gelene kadar biraz soğuk suda çırpın. 

Yulaf Sütü İçin En İyi Yulaf Hangisidir?

Yulaf sütü yaparken jumbo yulaf kullanmaktan kaçının çünkü çok daha büyük, karıştırılması daha zordur. Yulaf ne kadar kalınsa, süte dönüşmesi o kadar uzun sürer. Yulafları ıslattıktan sonra parmaklarınızın arasında yulaflardan birini bastırmayı deneyin; tamamen yumuşaksa, süzülmeye ve harmanlanmaya hazırlar demektir. 

Yulaf Sütü Posası Ne Yapılır?

Artan yulaf sütü posası birçok şey için kullanılabilir. Özellikle, onları kremsi hale getirmek için soslara ekleyebilirsiniz. Ayrıca birkaç yemek kaşığı taze yulaf, biraz süt ve dilediğiniz sosları ekleyerek püre haline getirilebilirsiniz.

Yulaf Sütü Faydalı Mı?

Tahıl tanelerinin yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlanmış faydaları arasında yer alır. Yulaf ayrıca vitaminler, mineraller ve lif açısından zengindir.

Yulaf Sütü Süzülmezse Ne Yapmak Gerekir?

Yulaf sütü yapma işlemi biraz zaman alacağı için sabırlı olmalısınız. Yulaf sütünüz süzülmüyorsa bu ince bir bez kullandığınız için olabilir. Böyle bir durumda bir kaşık kullanarak tortuyu karıştırın. Tamamen yapışmışsa temiz bir beze aktarın ve tekrar kullanmadan önce ilkini musluğun altında yıkayın.

Yulaf Sütü Nasıl Tüketilir?

Eğer yulaf sütünü sade bir şekilde tüketecekseniz, kahvaltı veya öğle yemeğinden yarım saat önce içebilirsiniz. Eğer ara öğün olarak tüketecekseniz, yulaf sütünün içerisine rendelenmiş muz, hindistan cevizi, çilek, tarçın, kakule veya vanilya gibi besinler ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.

Yulaf Sütü Zayıflatır Mı?

Lif bakımından zengin olan yulaf sütü, sindirimin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca uzun süre tokluk hissi verir. 240 ml yulaf sütü, yaklaşık 120 kalori değerindedir. Kalori değeri düşük olduğu için diyet listelerine eklenen yulaf sütü, zayıflamaya yardımcı olan besinlerden biridir.

Yulaf Sütünü Kimler Kullanamaz?

Hazır olarak satın alınan yulaf sütünün bazı çeşitlerinde şeker oranı yüksektir. Ayrıca hazır paketlerdeki yulaf sütünün bazılarında glutensiz sertifikası bulunmamaktadır. Gluten duyarlılığı olan ve çölyak hastalığı bulunan kişilerin ticari yulaf sütü alırken, etikete mutlaka bakması gerekir. Etikette glutensiz sertifikası bulunuyorsa, kullanım için uygun demektir.


Yulaf sütünün bebek ve çocuklar tarafından tüketilmesi de önerilmemektedir. Yulaf sütü, anne sütü veya inek sütü yerine kullanılmamalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Yulaflı tarifler
  2. Yulaf ezmesi nasıl yenir?
  3. Yulafın faydaları nelerdir?
  4. Arı sütü nasıl kullanılır?
  5. Çiğ süt nasıl kaynatılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı