Yulaf Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Yulaf alerjisi nedir? Yulaf alerjisi neden olur ve belirtileri nelerdir? Yulaf alerjisine ne yapılabilir? İşte, yulaf alerjisi belirtileri ve nedenleri:

Bir kase yulaf ezmesi yedikten sonra, burnunuzun aktığını fark ediyorsanız, yulafın içeriğinde bulunan bir proteine alerjiniz veya duyarlılığınız olabilir demektir. Bu protein, avenindir. Vücut, avenini yabancı bir tehdit olarak algılar ve savaşmak için antikor oluşturur. Bunun sonucunda da alerjik reaksiyonlar görülür. Yulaf yedikten sonra semptomlar yaşayan bazı kişilerde yulaf alerjisi olmayabilir, bunun yerine glüten duyarlılığı veya çölyak hastalığı olabilir. Yüksek lifli gıdalara karşı aşırı duyarlılığınız varsa, yulaf yerken de mide rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Bu durumun sadece yulafa karşı olup olmadığını gözlemlemek için, gün içinde yediklerinizi not etmek daha uygun sonuçlar verecektir.

Yulaf Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Yulaf alerjisi, yaygın değildir. Ancak bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Hafif ve şiddetli semptomlara yol açabilir. Bu semptomlar şu şekildedir;

  1. Kaşıntılı, tahriş olmuş cilt
  2. Ağızda kızarıklık
  3. Cızırtılı boğaz
  4. Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  5. Kaşınan gözler
  6. Kusma
  7. İshal
  8. Mide bulantısı
  9. Nefes almada zorluk
  10. Karın ağrısı
  11. Anafilaksi

Yulaf hassasiyeti, ortaya çıkması daha uzun süren hafif semptomlara da yol açabilir. Devamlı yulaf yerseniz, bu belirtiler kronikleşebilir. 

  1. Mide iltihabı ve tahrişi
  2. İshal
  3. Tükenmişlik

Bebeklerde ve çocuklarda, yulafa verilen reaksiyon, kusmaya ishale, dehidrasyona ve zayıf büyümeye neden olabilir. Yulaf alerjisi, topikal olarak kullanıldığında da cildi etkileyebilir. 2007 yılında yapılan bir araştırma, bebeklerin ve çocukların önemli bir yüzdesinin losyonlar gibi yulaf içeren ürünlere alerjik cilt reaksiyonları gösterdiğini buldu.

Yulaf Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer avenine alerjiniz varsa, diyetinizde ve kullandığınız ürünlerde yulaftan kaçınmanız gerekir. Aldığınız ürünlerin etiketini kontrol edin. Kaçınmanız gereken şeyler genel olarak şunları içerir;

  1. Yulaf ezmesi losyonu
  2. Müsli
  3. Granola
  4. Granola bar
  5. Yulaf ezmesi
  6. Yulaf lapası
  7. Yulaflı bisküvi
  8. Yulaf sütü
  9. Yulaflı kek
  10. Yulaf samanı

Yulaf alerjisi, alerji testleri ile teşhis edilebilir. Bunun için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. 

Yulaf alerji durumunda nefes almada zorluk, anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlar gösteriyorsanız, hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Gıda alerjileri, hızla yaşamı tehdit edici bir hale gelebilir ve acil müdahale çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Şunlara da göz atın;

  1. Gıda alerjileri nelerdir?
  2. Polen alerjisi nedir?
  3. Yumurta alerjisi nedir?
  4. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  5. Turp yaprakları yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı