Yoğurt Suyu Nasıl Değerlendirilir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Evde yoğurt mayalıyorsanız, elde ettiğiniz yoğurt suyunu nasıl değerlendireceğinizi merak edebilirsiniz. Yoğurt suyu, süzme yoğurt yapılırken geride kalan açık sarımsı renkteki sıvıdır. Bu kez yoğurt suyunu değerlendirme yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Yoğurt Suyu Nasıl Değerlendirilir?

Yoğurt suyu (süzme yoğurt yaparken veya yoğurdun üstünde biriken yeşilimsi sıvı), besin değeri çok yüksek bir yan üründür ve kesinlikle ziyan edilmemelidir. Özellikle protein, B vitaminleri (özellikle B12), kalsiyum ve probiyotikler açısından zengindir. İşte, yoğurt suyunu değerlendirme yöntemleri;

  1. Çorbalar: Su veya et suyu yerine yoğurt suyu ekleyerek çorbanın lezzetini ve besin değerini artırabilirsin. Özellikle yayla çorbası, ezogelin veya mercimek çorbasında güzel sonuç verir.
  2. Hamur işleri: Su veya süt yerine hamura yoğurt suyu eklersen, daha yumuşak ve lezzetli olur. Mayalı hamur işleri daha iyi kabarır; ayrıca ekşi maya lezzetine yakın bir aroma verir.
  3. Pilav: Pirinç veya bulgur pilavını yoğurt suyuyla pişirmek, hafif ekşimsi ve zengin bir tat verir.
  4. Smoothie ve ayran: Yoğurt suyu, smoothie tariflerine eklenebilir. Muz, çilek, yulaf gibi malzemelerle karıştırabilirsin. 

yoğurt suyu

  1. Marine: Lahana, brokoli gibi sebzeleri haşlarken yoğurt suyu kullanabilirsin. Et veya tavuk marinelerinde yoğurt suyu, eti yumuşatır ve aroma katar.
  2. Ev yapımı peynir: Peynir yapımında yoğurt suyu kullanılırsa hem lezzet hem de kıvam verir. 
  3. Cilt maskesi: Yoğurt suyu pamukla yüze uygulanabilir; ferahlatıcı, arındırıcı etkisi vardır. Güneş sonrası bakım için idealdir. Kızarıklara ve yanmalara karşı etkilidir.
  4. Bitki sulama: Yoğurt suyu, sulandırılarak (1/5 oranında) bitkilere verilebilir; probiyotikler toprak için faydalıdır. Ancak çok sık verilmemelidir, toprağın pH’ını bozabilir.
  5. Turşu yapımı: Turşu suyuna bir miktar yoğurt suyu eklemek, fermantasyonu destekler ve probiyotik zenginlik katar.
  6. Buzlukta saklama: Fazla yoğurt suyunuz varsa buz kalıplarında dondurup sonra yemeklerde kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurt neyle birlikte yenmez?
  2. Yoğurt dondurulur mu?
  3. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar
  4. Yoğurt nasıl mayalanır?
  5. Yoğurt mayalamanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Mutluluk Veren 5 Basit Tatlı Tarifi
Şeflerin Asla Evde Yapmam Dedikleri 5 Yemek
Yenilebilir Mumlar
Türkiye'nin En İlginç 7 Yerel Kahvaltısı
Ev Yapımı Spoonful Yapmanın Püf Noktaları
Diyet Listelerine Girmeyen Ama Sağlıklı 5 Tatlı