Yemeğe farkında olmadan fazla şeker eklemek, tadı bastırarak yemeğin karakterini değiştirebilir. Ancak bu durumu kurtarmanın pratik ve etkili yolları var. Asidik dokunuşlardan baharatlarla dengelemeye kadar, mutfaktaki bu minik kazayı avantaja çevirebilirsiniz. Peki; yemekteki fazla şeker nasıl giderilir?
Limon suyu, sirke (özellikle elma ya da beyaz sirke) gibi asidik malzemeler fazla şekerin etkisini dengeler. Tatlılığı bastırmak için yemeğin türüne göre birkaç damla ekleyebilirsiniz.
Bir tutam tuz ya da az miktarda soya sosu, tatlılığı dengelemeye yardımcı olur. Özellikle çorba, sos ya da wok yemeklerinde etkili olur.
Karabiber, pul biber, zencefil, sarımsak gibi baskın aromalı baharatlar şekerli tadı gölgeler. Yemeğin türüne göre uygun baharatlarla tat dengesi sağlanabilir.
Fazla şekerli yemeği biraz daha su, süt, sebze suyu gibi sıvılarla açabilir ya da sebze, et gibi ek malzemeler ekleyerek şeker oranını seyreltebilirsiniz.
Şekerli yemeği direkt kurtaramıyorsanız, onu başka bir yemekle birleştirmek işe yarayabilir. Örneğin fazla şekerli bir domates sosunu acılı bir sosla karıştırarak yeni bir tat profili yaratabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: