Yemeğe Göre Hangi Etten Hangi Kıyma Çekilir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Köftenin dağılmaması, dolmanın lezzetle parlaması ya da çiğ köftenin kıvamını tutturmak için burada et ve kıyma seçimi önemlidir. Hepsinin doğru et seçiminden geçmesi gerektiği için bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Peki, hangi etten hangi kıyma çekilir?
Yemeğe Göre Hangi Etten Hangi Kıyma Çekilir?

Mutfakta harikalar yaratmanın sırrı sadece tarifte ya da baharatlarda değil; malzeme seçiminde de gizlidir. Özellikle kıyma söz konusu olduğunda, doğru et parçasını seçmek yemeğin sonucunu doğrudan etkiler. Peki, hangi etten hangi kıyma çekilir? İşte yanıtı.

kıyma

Köfte ve Hamburger için

  1. Dana döş: Yağ oranı dengeli (yaklaşık %20), yumuşak ve lezzetli köfte/hamburger için idealdir.
  2. But + döş karışımı: Biraz daha kıvamlı ve sulu köfteler için tercih edilir.
  3. Tavuk köfte için: Tavuk but eti kullanılır, göğüs kurudur.

Kıymalı Yemekler (Karnıyarık, Musakka, Biber Dolması vb.)

Dana but veya kol: Yağ oranı daha düşük, lifli yapısı sayesinde yemeklerde dağılmaz.

Hafif yağlı döş ile karıştırmak lezzeti artırır.

Çiğ Köfte / İçli Köfte için

Yağsız dana eti (genelde nuar veya yatak denir): İnce çekilmiş ve sinirsiz olmalı.

İkinci çekim istenebilir; çiğ tüketileceği için çok ince kıyılmalı.

Mantı için

Dana + kuzu karışık kıyma: Kuzu aroması lezzet katar.

Sadece dana kullanılacaksa yağlı döş mantıya lezzet verir.

Spagetti Bolonez / Soslu Makarna

Orta yağlı dana döş veya kaburga eti: Lezzetli soslar için idealdir.

Hafif kuzu eti karıştırmak da aromayı artırır.

Öneri:

Kıymanı çektirirken sinirsiz, damar içermeyen parçaları tercih edin. Kasaba ne pişireceğinizi söylerseniz uygun eti önerebilir.

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kadayıfın Çıtır Çıtır Olması İçin Şerbet Nasıl Dökülür?
Hangi Türk Tatlısı Kadayıfla Yapılır?
Taş Kadayıf Nerenin Coğrafi İşareti?
Balık Çorbasına Yoğurt Konur Mu?
Tabak Rengine Göre Hangi Yemeksin?
Balık Çorbası Hangi Yöreye Ait?