Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezesi (lipom) nedir, neden olur? Yağ bezesi nasıl geçer? Uzm. Dr. Ayşen Sağdıç Coşkuner, yağ bezesinin nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenler anlattı.

Yağ bezesi hakkında uyarılarda bulunan Medical Park Ankara Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ayşen Sağdıç Coşkuner, “Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri, cilt ve kas dokusu arasında yer alan yağ hücrelerinden oluşan yağlı kitlelerdir. Yağ hücreleri anormal bir şekilde kontrolsüz büyür ve deri altında etrafı fibröz kapsülle çevrili yağ birikimi oluşur. Yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir, yavaş büyürler. Oval veya yuvarlak olabilir. Bir santimden 15-20 santime kadar büyüyebilir. Genelde 5 santimin altındadırlar. Vücudun her yerinde olabilir. En sık boyun omuz sırt karın kol ve bacaklarda görülür” dedi.

Yağ Bezesi Nedir?

Tıp dilindeki adı lipom olan yağ bezeleri, cilt ve kas dokusu arasında yer alan yağ hücrelerinden oluşan yağlı kitlelerdir. Yağ hücreleri anormal bir şekilde kontrolsüz büyüyor ve deri altında etrafı fibröz kapsülle çevrili yağ birikimi oluşur. Yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir, yavaş büyürler. Oval veya yuvarlak olabilir. Bir santimden 15-20 santime kadar büyüyebilir. Genelde 5 santimin altındadırlar. Vücudun her yerinde olabilir. En sık boyun omuz sırt karın kol ve bacaklarda görülür. Tek ya da çok sayıda olabilirler. En sık orta yaşta 40-60 yaş arası görülür. Çocuklarda nadirdir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Belli bir sebep yoktur. Doğuştan da olabilir. Kilo ile beraber artabilir. Yumuşak hareketlidir. Genelde ağrısızdır. Travmaya bağlı bazen hücre ölümü (nekroz) gelişirse sertleşip ağrıya sebep olabilir. Ayrıca bünyan ya bezleri cilt altındaki yakın sinirlere baskı yapıp ağrıya neden olabilir. Yağ bezelerinin oluşum sebebi belli değildir. Oluşumu kolaylaştıran etkenler;

  1. Diyabet,
  2. Glikoz intoleransı,
  3. Fiziksel travma,
  4. Obezite,
  5. Dislipidemi,
  6. Genetik faktörlerdir.

Yağ Bezesi Kanser Yapar Mı?

Nadir de olsa kalıtsal lipomatoz da dercum hastalığında (çocuklara çok sayıda yağ bezi oluşumu), Madelung hastalığında (aşırı alkol alan erkeklerde omuzlarda çok sayıda lipom varlığı) ve Gartner sendromunda çok sayıda görülebilir. Lipomlarda kanserleşme riski çok düşüktür. Nadiren liposarkom görülür. Liposarkom hızlı büyümesi hareketsiz olması ağrılı olması gibi özellikleri ile lipomdan kolayca ayrılır. Teşhis genelde fizik muayene ile uzman hekim tarafından konur. Deri altında ele yumuşak hamur kıvamında gelir. Gerek görülürse ultrason ve MR istenebilir.

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi genelde görsel estetik sıkıntı oluşturduğunda alınır. Genelde acil alınmasına gerek yoktur. Estetik kaygı görülürse; ani büyüme, ağrı, bası ve hareket kısıtlılığına sebep olursa alınabilir. Tedavi genelde cerrahidir. Kilo vermek yarar sağlayabilir. Yağsız diyet önemlidir. Cerrahi tedavide 5 santimin altındaki lipomlar lokal anestezi ile alınabilir. 5 santimin üzerindeki lipomlar genel anestezi altında alınır. Özetle yağ bezleri çoğunlukla zararsızdır fakat büyüme sayısında ani artış ağrılı olması durumlarında mutlaka uzman hekime kontrol ettirilmelidir.

Yazar:

Uzm. Dr. Ayşen Sağdıç Coşkuner

Şunlara da göz atın;

  1. Geniz akıntısı neden olur?
  2. Egzama nasıl önlenir?
  3. Obezite kansere yol açabilir mi?
  4. Diyabet hangi hastalıklara yol açar?
  5. Tırnak sorunları hangi hastalığın habercisi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Bamya Tarifleri: Bamya İle Yapılan 12 Nefis Tarif
Poğaçaların Yumuşak Kalması İçin 10 Pratik Püf Noktası
Avokadonun Kararması Nasıl Engellenir?
Değişik Reçel Tarifleri: Pratik ve Nefis 15 Farklı Reçel Tarifi
Semizotu Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif