Gastronomi bakımından dünyanın en geniş veri tabanına sahip olan Taste Atlas, hem ülkelerin, hem de dünyanın en'lerini seçiyor. Bu kez kullanıcı puanları ve eleştirmen yorumlarını dikkate alarak dünyanın en iyi tavuk yemekleri listesini hazırladı. Listenin ilk sırasına piliç topkapı otururken, Türk mutfağından 15. sırada şiş tavuk ve 72. sırada Çerkez tavuğu yer alıyor.
''Dünyanın en iyi tatlıları, dünyanın en iyi kıymalı yemekleri ve dünyanın en iyi dürümleri'' listesine de göz atın.
Piliç Topkapı, adını İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndan alan, Osmanlı mutfak geleneklerine dayanan klasik bir Türk tavuk yemeğidir. Genellikle but gibi kemiksiz tavuk parçalarının, lezzetli bir pirinç pilavıyla doldurulmasıyla hazırlanır. İç harcı, çam fıstığı, kuş üzümü, soğan ve tarçın, yenibahar ve karabiber gibi baharatların lezzetli bir karışımıdır ve tuzlu ve hafif tatlı tatların bir dengesini oluşturur.
Rfissa, haşlanmış tavuk parçaları, soğan ve mercimeğin rendelenmiş msemmen, bayat ekmek veya trid hamuru üzerinde servis edildiği geleneksel bir yemektir. Malzemelerin tam listesi şöyledir: Tavuk, soğan, safran, zencefil, mercimek, msemmen ve çemen tohumu kullanılır.
Chikin veya Kore usulü kızarmış tavuk (KFC), Kore mutfağında hamura bulanıp kızartılmış tavuk parçalarından oluşan popüler bir yemektir. Kore usulü kızarmış tavuğun en belirgin özelliklerinden biri çift kızartma tekniğidir. Tavuk, önce eti tamamen pişirmek için düşük sıcaklıkta kızartılır, ardından çıtır çıtır bir dış katman elde etmek için daha yüksek sıcaklıkta kızartılır. Kore usulü kızarmış tavuk genellikle çeşitli lezzetli soslar ve baharatlarla servis edilir.
Pollo a la brasa, geleneksel olarak patates kızartması ve salatalarla servis edilen, çıtır çıtır ve sulu kömür ateşinde ızgara tavuktan oluşan popüler bir Peru yemeğidir. Günümüzde Peru'da en çok tüketilen yemeklerden biridir. Tavuk genellikle sirke, tuz, karabiber, biberiye ve acı biber ile marine edilir.
Muhtemelen tüm Hint yemeklerinin en bilineni olan murgh makhani, uluslararası alanda tereyağlı tavuk olarak bilinir ve çoğu Hint restoranının vazgeçilmez yemeğidir. Kızarmış et, bol baharat, krema, domates ve tereyağıyla yapılan zengin bir sosla birleşen bu yemeğin yanında en iyi giden şey naan ekmeği ve bol tereyağı, kişniş veya yeşil biberdir.
Kuru kızartma olarak da bilinen karaage, çeşitli yiyeceklerin önce hafifçe ararot nişastasıyla kaplanıp ardından kızartıldığı bir Japon pişirme tekniğidir. Ararot nişastası kullanımı, kızarmış yiyeceklerin doğal su içeriğini korur ve çıtır bir dış yüzey sağlar. Alternatif olarak, buğday unu, manyok veya patates nişastası gibi diğer kaplama malzemeleri de kullanılabilir.
Poulet rôti, "kızarmış tavuk" anlamına gelen klasik bir Fransız yemeğidir. Hazırlanışı, bütün bir tavuğun otlar, sarımsak ve tereyağı ile baharatlanması ve ardından mükemmel bir şekilde kızartılmasıyla gerçekleşir. Sonuç, çıtır çıtır bir deriye ve sulu, yumuşak bir ete sahip, lezzetli, altın kahverengi bir tavuktur.
Dak galbi, Güney Kore usulü kızarmış tavuktur. Büyük dökme demir tavalarda, masa başında pişirilen ortak bir yemektir. Dak galbi'nin tipik malzemeleri arasında çeşitli tavuk parçaları, lahana, tteok pirinç kekleri, havuç, acı biber ve tatlı patates bulunur.
Tavuk karahi, Pakistan ve Kuzey Hindistan'da popüler olan bir kümes hayvanı yemeğidir. Adındaki karahi kelimesi, yemeğin hazırlandığı wok benzeri kalın ve derin bir tencere anlamına gelir. Tavuk dışında, yemek kırmızı biber tozu, kimyon, garam masala, zencefil, yenibahar, kakule, domates ve sarımsakla yapılır.
Inasal na manok, Batı Visayas'ta ortaya çıkan ve tüm bölgenin imza yemeği haline gelen eşsiz bir Filipin ızgara tavuk yemeğidir. Limon otu, sarımsak ve zencefil gibi çeşitli baharatların ve sirkenin karışımında marine edilmiş çeşitli tavuk parçaları kullanılır.