Risotto’ya Hiç Girmeyecek Şey Nedir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Risotto çok yönlü bir yemektir ama bazı malzemeler doğası gereği ona hiç uymaz. Peki; Risotto’ya hiç girmeyecek şey nedir? İşte cevabı.
Risotto’ya Hiç Girmeyecek Şey Nedir?

Risotto, kremamsı dokusu ve dengeli lezzetiyle hassas bir yemektir; bu yüzden içine girecek her malzeme özenle seçilmelidir. Uzun taneli pirinçler, baskın baharatlar veya çok sulu sebzeler risottonun yapısını ve karakterini bozar. Klasik risotto tariflerinde krema ya da yoğurt gibi katkılar yerine nişasta, tereyağı ve parmesan ile kıvam yakalanır. Peki; risottoya hiç girmeyecek şey nedir?

risotto

Uzun taneli pirinç

Risotto’nun temel taşı, nişasta oranı yüksek kısa taneli arborio, carnaroli veya vialone nano gibi pirinçlerdir. Basmati veya jasmin gibi uzun taneli, gevşek duran pirinçler risotto kıvamı vermez, kremamsı yapı oluşmaz. Bu, teknik olarak da en büyük hata olur.

Sert ve lifli etler (pişmeden eklenmiş)

Risotto hızlı piştiği için içine direkt olarak konan sert dana eti, kuzu gerdan ya da uzun süre pişmesi gereken lifli etler tam pişmeden çiğ kalır. Ancak önceden pişirilmiş olarak sonradan eklenirse başka.

Limon suyu (fazla miktarda ve çiğ)

Risottoya biraz limon kabuğu veya birkaç damla limon suyu tazelik verir ama çok miktarda limon suyu, kremamsı dokuyu keser ve risottoyu ekşi bir çorbaya dönüştürebilir.

Yoğurt veya krema (İtalyan versiyonlarında)

Risotto’nun kremamsılığı nişastadan ve son aşamada eklenen tereyağı ile parmesandan gelir. İtalyan mutfağında krema eklemek genellikle tabu sayılır. Tabii bazı modern reçeteler bu kuralı esnetiyor ama klasikçi bir İtalyan şef buna karşı çıkar.

Çok sulu sebzeler (dengelenmeden)

Domates, kabak gibi sebzeler doğrudan çok miktarda ve önlem alınmadan eklendiğinde risottoyu sulu ve gevşek yapar. Bu sebzeleri pişirip suyunu çektirerek veya az miktarda kullanmak gerekir.

Çok baskın baharatlar

Risotto'nun doğasında ince aromalar vardır. Kimyon, köri, garam masala gibi baskın baharatlar risottoyu karakterinden uzaklaştırır. İstisnalar olabilir ama bu durumda artık risotto değil, risotto tekniğiyle yapılmış başka bir yemek olur.

Kavrulmamış pirinç

Pirinci tereyağında veya zeytinyağında hafifçe kavurmadan doğrudan sıvıyla pişirmeye başlamak, risotto’nun temel tekniğini bozar. Pirincin dışının hafif mühürlenmesi gerekir ki suyu azar azar çekebilsin.

Haber Kategorileri

MasterChef'ten Haberler

Lezzetli Haberler

Masterchef Eylül Soysal Kimdir?
12 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren İkinci İsim Belli Oldu!
Siron Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuklu, Kıymalı ve Yoğurtlu Silor Nedir?
Her Öğüne Uygun 12 Pratik Tost Tarifi
Soğan Dolması Yapmanın Püf Noktaları
Çarşaf Böreği Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler